I dag kan man lese i VG at Facebook nå er større enn nettgiganten Google. Tidligere skrev VG om en ung jente som har møtt en morder via facebook, blitt lurt trill rundt og endt opp voldtatt, drept og dumpet på et jorde. Utrolig tragisk! Det er ikke det første, og garantert heller ikke det siste tilfellet av at unge mister livet/eller får ødelagt livet på grunn av at de blir lurt på nettet. Mange tenker nok at hun sikkert var ganske desperat og ensom, siden hun la til noen hun ikke kjente. Eller var hun det?
Mitt inntrykk er t flere og flere legger til helt ukjente mennesker, kommuniserer med dem helt ukritisk, og gir ut (mer eller mindre bevisst) informasjon man ikke ville gitt til en vildt fremmed man møtte på gata. Så hvorfor gjør de det på facebook?
Men hva gjør at facebook er så stort i forhold til alle andre nettsamfunn? Jeg tror det er fordi "snokefaktoren" er ekstremt mye høyere der enn på andre steder. Du trenger ikke forlate din egen side for å kunne se hva alle andre sier og gjør. Det tror jeg mange liker. Man slenger ut det ene utsagnet etter det andre, vel vitende om at folk leser det, selv om de samme folkene ikke ville gått inn på siden din for å se om du har sakt noe nytt i det siste. Man påtvinger/påtvinges informasjon, og man liker det. Man legger til folk man knapt kjenner, som man kanskje bare har kjennskap til via venner. Folk man gikk på skole med en gang for x antall år siden, og kanskje ikke ville gjenkjent på gata i dag. Man legger dem til fordi man får en invitasjon med fullt navn og bilde, samt liste over felles venner, noe som gjør at man på den måten husker hvem personen var. Kanskje likte man personen en geng, men hvem er hun/han egentlig i dag, så mange år senere?
Jeg har i enkelte tilfeller følt meg "tvunget" til å legge til en gammel bekjent på facebook, mye fordi man har mange felles venner, eller fordi personen skriver og virker såååå glad for å se meg igjen. Personen gir uttrykk for å ønske å gjenoppta kontakten, og kanskje til og med treffes utenfor nettet for å drikke kaffe og snakke om gamle dager. Og det slår aldri feil, man legger til mennesket og hører ikke noe mer fra den kanten igjen. Kun disse evige fellesutsendte utsagnene, som man ikke må forlate sin egen side for å se. Jeg blar gjennom den siden av og til, og det er ikke måte på hvor mye informasjon jeg får om folk jeg ikke har kontakt med.
Jeg begynner å bli litt lei av facebook også, og i alle tidligere tilfeller betyr det at jeg forlater nettsamfunnet og sletter profilen.... men vent nå litt.... hvis jeg forlater facebook etterlater jeg meg en haug med bilder, som ligger på andres profiler. Jeg får ikke lenger innsyn i hva som skrives om meg på disse bildene, og jeg får ikke lenger informasjon om bilder som i fremtiden blir lagt ut. Jeg vil jo ha den informasjonen. Og hva med folk som inviterer til fest og feiring via facebook, fordi samtlige de skal invitere er der. Blir man glemt/utelatt om man forsvinner fra nettsamfunnet? Er å melde seg ut av nettsamfunnet på lik linje med å melde seg ut av samfunnet? Av vennekretsen? Skal man være der til sine dagers ende? Skal man få sin egen profil ved fødselen? Enkelte oppretter nettsider for barna allerede som spebarn, og legger ukritisk ut bilder og informasjon på vegne av dem, inntil barna selv lærer å skrive.
En dag vil kanskje begravelsesbyråene også tilby tjenester som går på å være behjelpelig med å melde avdøde ut av facebook, og eventuelt opprette minnesider på facebook. Man vil oppleve mer og mer at folk er der livet ut. Internett og facebook er fine hjelpemidler, men når og hvor går det egentlig for langt? Hvor er foreldre kontrollen, og hvor i alle dager ble det av SELVKONTROLLEN?
Facebook er ikke den virkelige verden, og en eller annen gang vil man innse at nettsamfunnet har gått på bekostning av sosial kontakt... VIRKELIG sosial kontakt. Hvor er den gode samtale over en kopp kaffe, med gode venner på kafe om 10 år? Finnes den?
Har du en mening? Legg gjerne igjen en kommentar, kort eller lang. :)
(Det er forresten også en voksende kultur for å legge til hundrevis av ukjente for å få flere venner på disse småspillene (applications) facebook tilbyr, som mafia og farm og lignende, og gjennom disse spillene og private meldinger, tror folk fort at de "kjenner" personen på den andre siden. Bare en liten tilleggsopplysning til den som leser dette og har lagt merke til at deres datter/sønn plutselig har fått 200 venner på tre dager...)
Hvor er foreldre kontrollen, og hvor i alle dager ble det av SELVKONTROLLEN?
SvarSlettDet er ikke noen foreldre som bryr seg med tinga ungdomer gjør på internetten. Ikke en gang de foreldra som er på internetten selv. Alle trur onga demses er smartere enn alle andres onger. Det skjer ikke med meg, sier både foreldra og onga. Så skjer det med noens onger alikavel.
Så flott at du kommer med noe konstruktivt...:-) Håper mange vil lese dette, og gjøre seg noen tanker rundt emnet
SvarSlettAnonym nr1: Det er nok riktig at mange tviholder på "det skjer ikke meg", og dermed ikke er i nærheten av å kunne legge merke til de tingene som faktisk skjer med deres barn. Mange får nok en falsk trygghetsfølelse av å være venn med barna sine på facebook, selv om de jo faktisk ikke ser det som skrives i private meldinger, og selv om de ikke aner hvem som er bak ungdomsprofilene som barna er venner med.
SvarSlettAnonym nr2: Tusen takk! Det var nettopp det som fikk meg til å skrive denne blogposten, håpet om at mange skal begynne å tenke litt over tingene. Og hvis noen kanskje kommer ut av det med litt bedre nettvett, så skader jo heller ikke det. :)
Flott innlegg!
SvarSlettMeldte meg ut av Facebook i fjor høst og har faktisk ikke savnet det. Er vel mere andre som sier "-åh ja du fikk ikke det med deg. jeg skrev det på statusen min... osv" og har vel blitt den ene rare de må sende sms til i stedet. Haha!
Fant ut at jeg er mer enn nok på nett om jeg ikke skal slavisk følge med på hva som skjer i den altfor utvidede vennekretsen.
Anonym nr3: Fint at du faktisk får det på sms da, og at du ikke blir glemt. :) Det blir fort sånn at man går glipp av ting hvis man ikke er på facebook. Jeg har lagt merke til at flere jeg faktisk kjenner, og som ikke kun er facebookvenner, melder fra om viktige ting på facebook, der de før ville ringt og sakt fra. I et tilfelle la faktisk en venninne ut bilde av sin nyfødte datter under en time etter fødselen, uten å ha informert familie og venner på annet vis. For noen er det nok praktisk å gjøre det slik, men det virker litt upersonlig.
SvarSlettÅ snakke på internett med noen man ikke kjenner er som å ha brevvenner. Det er ikke farlig bare man er varlig... men man kan jo... men man kan jo... aldri være trygg!
SvarSlettAnonym nr4: Godt sakt! Sundt folkevett bør man ha, også på nett. Nettvett heter det. Det er ikke farlig å kommunisere med fremmede, bare men er forsiktig. Slik som jeg gjør her, for eksempel. Jeg kommuniserer med mange fremmede, men jeg gir ikke ut informasjon som gjør at jeg på noen måte kan sette meg selv i fare.
SvarSlettMen en forskjell er det fra brevvenner og til nettvenner, og det er at en brevvenn gir deg fullt navn og adresse. En internettvenn kan oppgi falske opplysninger, og det vil være mye vanskeligere å finne ut av det enn ved kontakt i brevform, slik som vi hadde det "i gamle dager" når brevvenner var vanlig. :)
True that
SvarSlettDet der skjedde med min profil når jeg starta på mafiagame, da fikk jeg også mange hundre venner. hohoho mafiagame er addictive! =)
SvarSlettDet er allerede noen applikasjoner som kan utføre Facebook-selvmord (slette brukerdata). Her er et par av dem:
SvarSletthttp://www.seppukoo.com/
http://suicidemachine.org/
Som tidligere nevnt er det allerede en egen industri å få folk slettet,eller meldt som døde på internett, det er jo litt skremmende at man må ha det i dagens samfunn.
SvarSlett