31. okt. 2011

Så tenner vi et lys for de døde, og utleverer godterier de levende og utkledte skumlingene. :)

I dag er det Halloween, sier de. De sier det i nyhetene, på facebook, ungene roper det i gatene, på skolen, og alle foreldre er vel sånn smått klar over hva kostymer, pynt og godterier koster i år. I kveld kommer de løpende, de små tiggerene, fulle av forventning og skremmesminke. Og vi skal ta dem vel imot, selvfølgelig. Med hårbøyle som har horn på, sort kjole og noen sjokoladebiter å by på. Håper vi har nok knask til å slippe knep. ;)

Når det er sakt vil jeg påpeke at jeg ikke er verdens største fan av utkledningen og den organiserte tiggingen. Jeg føler at vi beveger og mer og mer mot det amerikanske, og langt vekk fra det norske.

Fra gammelt av har man hatt denne dagen som en minnedag for alle de helgener som ikke har sin egen fastsatte dag. Inntil 1770 var dette en offisiell helligdag i Norge og Danmark. Nå om dagen har de fleste gått helt bort fra denne feiringen, bortsett fra katolikkene og noen få andre som liker den gamle tradisjonen. I den katolske kirke markeres 1.november som allehelgensdag, med messe og lystenning på gravene til de man var så indelig glad i. Det synes jeg er veldig fint. Hadde jeg bodd nærmere gravene, skulle jeg også ha gjort det i kveld. Allehelgensaften er altså aftenen før allehelgensdag. En dag for ettertanke og stille markering.

Jeg nøyer meg med å tenne et lys her hjemme i kveld, på denne aftenen før allehelgensdag, og så tar jeg en stille stund der jeg minnes mine kjære som ikke er her mer. Det fortjener de, de som har vært med på å forme den jeg er i dag. Så tar vi en hyggelig familiekveld, kenguruen, min kjære og meg, og gleder oss over livet og hverandre.

Visste du at ordet Halloween bare er en "slurveuttale" som med tiden har "mutert" fra All hallows eve/ alle helgeners aften? Uansett hva du måtte markere, om noe i det hele tatt, håper jeg du har en fredfull dag. Husk å slå av utelyset om du ikke vil ha de små skumlingene på døra. Det er regelen. :)

Og forresten... dere som skal ut og gå med/ sende ut små vampyrer, hekser og troll... Husk at de ikke er udødelige, og at mørke kostymer også krever refleks.

12 kommentarer:

 1. jeg har spist opp alt slikket sånn at jeg ikke kan åpne døra :D Og ikke kommer jeg meg til butikk heller siden jeg er innesperret på bondelandet, milesvis fra slikk :) Å nei, vi har ikke mere kake heller :D Skal slå av utelyset jeg

  SvarSlett
 2. Oida.. Da ville jeg ha sørget for å ha lyset av ja, så du slipper knep, eller skuffede små søtinger. Det siste er jo det verste, egentlig. Vi slår nok av ganske tidlig igjen vi også, så det ikke blir så mye bråk for han som skal sove. :)

  SvarSlett
 3. Jeg tenner også lys i kveld (et ekstra) for å hedre mine døde. Alle sjelers dag innbyr til ettertanke og takknemlighet, hos meg.
  Så selv om jeg har litt snop på lur, er det ikke utkledde små og store mennesker som opptar meg. I dag.

  Ha en fin dag

  SvarSlett
 4. Sånn er det her også. Har vært en liten tur innom butikken, så jeg er sikker på å ha nok knask til barna, men det er ikke det dagen egentlig handler om. Ha en fin dag/kveld du også. :)

  SvarSlett
 5. I heimbygda gikk vi ungene “Julanders” siste dagen i november, uansett helg eller ørk. Har hørt litt om tradisjonen bak, den er gammel, flere århundrer såvidtjeg forstår. Over tid har den forandret seg fra at det var voksne folk som gikk Julanders, og de skulle ha severt sauekjøtt og øl. Etthvert ble det til at det var ungene som gikk rundt og tagg og tagg godter. Men jeg husker at så sent som på seksti-tallet var det voksne som var ute og gikk Julanders 30/11.

  Original Kamelrytterske, bare på Karavanseraiet.no, om mulighet for å lære

  SvarSlett
 6. Julebukk er en fin tradisjon. Eller var, da jeg var lita. Vi kledte oss i rødt, og hadde nisselue på, og så gikk vi til en 10-12 hus. Hovedpoenget var alltid å synge en fin sang til de gamle som bodde i området. Ofte fikk vi epler, klementiner og rosiner. Noen få gav sjokolade, og noen gav ingenting. Det var uansett det samme for meg, så lenge de ble oppriktig glade for at vi kom. :)

  SvarSlett
 7. Jeg er enig med deg! Dette amerikanske greiene med godteri og skremming er ikke jeg med på.
  Jeg husker at vi også gikk julebukker :-) det var artig.
  Kos deg med lyset ditt,og minnene dine! :-)

  SvarSlett
 8. Et godt innlegg til ettertanke!

  Strengt tatt er vel Halloween og allehelgens søndag to ulike ting. Selv er jeg ikke vant med markere allehelgenssøndag, men jeg tror det er vanlig at kirken har åpen dag for alle som har mistet det siste året. Det er nok en fin tradisjon.

  Det ville vært fint dersom Halloween ble noe mer enn en utklednings-/godteridag. Litt alvor også, som i det å snakke om hva døden er. Eller ville det blitt for mye og for påtrengende?

  Uansett: Jeg ønsker deg en fin kveld!

  SvarSlett
 9. Jeg er så enig med deg!! Heldigvis er yngste avkommet blitt for gammel for halloween. Bildene var fra et tidligere år. Men når boligpluss ber om tips til feiring var jeg ikke vanskelig å be. For jeg elsket å lage temabursdager for mine 3. Det var fryktelig slitsomt mange ganger.Men med mye planlegging på forhånd, gikk selskapet som en lek. Når vennene kommer til meg, flere år etterpå, for å fortelle om de kjekke selskapene, vet jeg at det ikke var forgjeves. Lykke til med din lille!

  Klem fra meg:)

  SvarSlett
 10. Takk for kommentarer dere. Jeg har vært uten nett, men nå kom det plutselig tilbake igjen. Håper det varer. Modemet blir uansett utbytta på mandag-tirsdag da et nytt er på tur hit allerede og vi tror det er i modemet vårt feilen ligger/lå. Tør ikke stole på at det ikke skjer igjen. :)

  SvarSlett
 11. Stikker innom for å si:
  Ha en god dag :-)

  SvarSlett
 12. Takk! Det hadde jeg, selv om jeg ikke så kommentaren før nå i dag. :)

  SvarSlett

Hyggelige kommentarer og hilsener gjør meg glad! Personangrep rettet mot meg selv eller andre vil bli slettet. Benytt gjerne alternativ: "Navn/nettadresse" når du kommenterer, om du ikke linker til egen blogg, så er det lettere for meg å svare deg. :)

Related Posts with Thumbnails