15. mar. 2010

Din jæ>/@ jøde!!!

I dag skriver VG om at jøder i norske skoler opplever regelrett jødehat, og de vektlegger spesielt det som kommer fra muslimer, som de betegner som trakasering og trusler. Jeg skal ikke legge meg opp i en religiøs debatt, heller ikke en debatt om integrering, innvandring, rasehat, fremmedfrykt eller religionsfrihet. Jeg ønsker å påpeke hvor grusom og lite forståelsesfull barn og ungdom kan være. Det har rett og slett vært en gjennomgående aksept for at jøder er mindreverdig i norsk skole i mange år. Kommenter gjerne, din mening er så klart like viktig som min, men les helst innlegget mitt først så vi ungår misforståelser.


Da jeg på nittitallet gikk på skole i en liten bygd i nordnorge, fikk jeg oppleve noe jeg ikke trodde fantes. At man kunne hate noen for hva som helst. Det fantes rett og slett ikke den ting man ikke kunne sette fingeren på, hvis man hadde lyst til å mobbe noen, eller trengte en grunn til å slå. I mitt tilfelle var det nok at jeg "kom fra byen" og at de mente at jeg derfor ikke passet inn, til at jeg ble fritt vildt når det kom til mobbing, drittslenging og regelrett juling. Selv eldre gutter spyttet, slo og sparket løs på meg, på tross av at jeg var en spinkel liten jentunge som ikke hadde gjort noe galt. Jeg var ny, jeg var mager, jeg var fra byen... ergo mente de at det var lov. Jeg hadde opplevd vanlig erting og småplaging på den skolen jeg gikk på før, som da lå i en liten nordnorsk by, men aldri hadde jeg opplevd noe så grusomt som det miljøet jeg fant i en tilsynelatende hyggelig, liten bygd. Her var det vanlig å mobbe enhver som av en eller annen grunn kunne skille seg ut i mengden. Var du ikke mobber, eller hadde vokst opp som nær venn av mobberene, så ble du mobbeoffer.

Her, på denne tilsynelatende idylliske skolen ,med bare 100 elever, ble jeg gjort kjent med ordet jøde. Jøde betydde at du var mindreverdig, og det ordet kunne slenges etter alle og enhver, da helst med forbetegnelsen "jævla". Man kunne bruke det blandt venner, hvis de hadde dummet seg ut, da med en lattermild tone, eller for å si klart og tydelig hva man mente om en man ikke likte. Jøde ble oftest brukt på gutter, da det mest populære var å kalle jenter for skitne, stygge, billige eller horer, i noen tilfeller full pakke- skitne, stygge, billige jødehorer. Lærerene hørte ofte at elevene brukte betegnelsen jøde på hverandre, men ingen sa noe på det, derfor ble det hyppig brukt og godtatt som et lovlig skjellsord. Vi hadde nemlig ingen jøder på skolen. Så da var det vel ok? Lærerene må ha ment det, siden de som sa det aldri ble irettesatt. Nå skal det sies at lærerene aldri inrømte at det fantes mobbing på skolen, og banka 5 gutter en 3 år yngre jente, så "hadde sikkert jenta gjort noe for å provosere dem, og da er det lite man kan gjøre." Sånn fortsatte det i mange år, og jøde ble hyppig brukt på nye og gamle elever, som ikke selv var for mobbing.

Som mobbeoffer og utstøtt, ble det til at jeg leste mye bøker, og spesielt klassikere. Jeg hentet ut alt av interresse fra skolebibilioteket, og leste ved en hver anledning. Musikk og bøker ble min redning i en ellers så horribel hverdag. Jeg tror jeg var 11 da jeg en dag lånte boken som het Anne Franks dagbok, og fikk meg et lite sjokk. Allerede da jeg leste bakpå boken, inne på bibilioteket, forsto jeg alvoret. Anne Frank var JØDE! Anne Frank og alle hun var glad i, ble drept fordi de var JØDER! Jeg hadde jo hørt at jødedom var en religion, og visste jo at det sto om jøder i bibelen, men hadde ikke helt koblet dette opp mot nyere tid, og visste ikke at det fremdeles eksisterte en slik religion. Reigionsundervisningen på skolen var stortsett ikkeeksisterende, og hadde kun fokus på kristendommen.

Jeg fikk en klump i halsen da jeg forsto alvoret. Jeg forsto der og da at de sansynligvis hadde fått dette ordet fra eldre bekjente, eller til og med familiemedlemmer, og at det hele måtte ha startet hos en eller flere som nok helt sikkert var fulstendig klar over hva de snakket om. En eller flere som visste om jødeforfølgelsen, konsentrasjonsleirene, og alle de stakars døde, uskyldige menneskene. Og noen av mobberene måtte da kjenne til dette? Jeg hadde vanskelig for å svelge at noen skulle kunne bruke jøde som skjeldsord, hvis de visste hva det betydde. Kjente de til jødehat, uten å bry seg det minste? Hatet de jøder?

For meg betydde ordet jøde ikke mindreverdig. For meg betydde fra da av mye mer enn bare betegnelsen på en religion. Det betydde nå noe hellig, det og å ha en enorm evne til å overleve, holde ut, og å ikke gi opp selv om du møter en ufattelig motgang. Hver gang mobberene brukte ordet jøde, tenkte jeg over hvor sterk jødene har vært, og alt de har måtte holde ut gjennom så mange år.

Jeg hører det fremdeles fra tid til annen, små gutter i tidlig tenårene, og i enkelte tilfeller helt opp til midten av tyveårsalderen, som roper til hverandre. "Kom hit, din jævla jøde," eller lignende utsagn. Jeg gremmes over at det eksisterer en slik dumhet og uvitenhet i et såkalt sivilisert land. Jeg forstår ikke hvordan mennesker kan hate hverandre på et så feilaktig grunnlag. Jeg mener det bør være plass til alle religioner, og at alle mennesker er likeverdig.

Det er på tide at man tar tak i språkbruken på skolene, og at man slår hardt ned på selv "uskyldig" bruk av ordet jøde. Man kan ikke avfeie det og la ungdommene si hva de vil, selv om det fremdeles ikke går noen jøder på den skolen. Jeg finner meg ikke i det! Selv om man ikke skal oppdra andres barn, kan jeg love deg at jeg vil kjefte opp barna dine neste gang de slenger ut det ordet på kjøpesenteret!

32 kommentarer:

 1. Hei. Tusen takk for at du satte ord på "orde" jøde. Det inbefatter meg og min familie og mine barn. Jeg er da Norsk? kanskje mer Norsk enn andre nordmenn. Jeg har opplevd jødehets, jødehat og det fra Nordmenn. Jeg har vel like mye rett for å bo i mitt land som alle andre. Norge for Nordmenn hører man hele tiden. Jeg føler det også slik. Jeg er norsk på lik linje med Ola Nordmann. Jeg er født i Norge, mine foreldre er fra Norge og mine besteforeldre er fra Norge og fler før dem. Jeg har aldri vært i Israel selv om jeg er Jøde. Rett og slett fordi Israel frister meg ikke som ferie land. Jeg har ikke noe forhold til Israel.
  Nå er det mine barn som vokser opp som neste generasjon Nordmenn, og jeg er glad dem går på en god barnehage og håper at den dagen som di begynner på vanelig skoler at di skal slippe å måtte forsvare seg for å være Nordmenn. Selv om vi har en annen relgion så er "ordet" jøde blitt ett skjelsord. Det er trist for jeg som troende mener jeg har like mye rett til å leve ett liv i Norge uten å måtte bekymre meg eller fornekte hvem jeg er eller hva min relgion er. Jeg ønsker å få slippe å bekymre meg over fremtiden. Skal mine barn bli utsatt for sjikanering fordi at dem har en annen relgion. Det er mange med forskjellige relgioner i Norge, men det er kun jødedommen og Israel vips så blir alle puttet i samme rom.
  Jeg har ett avslappet forhold til di fleste mennesker men at oppegående voksne mennesker driver hets det er for meg en gåte. Jeg forstår det bare ikke.
  Vi er da mennesker alle sammen uansett hvilen relgion man hører til. Er det å være muslim rett for noen så la det være slik. Det er ikke rett for meg. Likevel så aksepterer jeg att mennesker er annerledes enn megselv.
  Jeg ønsker bare att jeg som en Norsk dame kan bli verdsatt for at jeg er Norsk. Hvorfor kan ikke mennesker se bort fra relgion og si ja men hun er da Norsk, Nei hun er jøde. Hva har det med saken å gjør?
  Relgion er en personelig ting det omhandler deg som menneske. Hvorfor skal alle bry meg om at jeg er en jødisk kvinne? når jeg føler og er en Norsk kvinne.
  Skulle ønske at folk flest kunne si til meg du er da Norsk. For min familie er mer norsk når det gjelder røtter en hva vår kongefamilie er.

  Syns innlegget ditt var utrolig bra og ville bare sette ned noen ord før middag på hvordan jeg føler det som en Nordmann!!! eller kvinne....

  Alexandra

  SvarSlett
 2. Alexandra: Tusen takk for din flotte kommentar. Den gir en større verdi til mitt opprinnelige innlegg, og gjør at folk som leser dette får en enda større forståelse av hvor forferdelig galt det er å la barn bruke jøde som et skjeldsord. Du er selvfølgelig like norsk som meg, uansett hvilken religion du tilhører. Jeg synes det er forferdelig at dine barn kanskje vil oppleve å få slengt ordet jøde etter seg, som om det betyr mindreverdig. Vi kan bare håpe at deres generasjon vokser opp med en litt større aksept og medmenneskelighet, noe vi kan oppnå med å være slik selv at våre barn får respekt for medmennesker. Jeg kan ikke garantere deg at dine barn aldri vil oppleve å bli hetset for sin religion,men jeg kan love deg at det aldri vil komme fra mine barns munn!

  SvarSlett
 3. Hei

  Bra innlegg, men jeg tror du har misforstått en god del.

  Meg bekjent er det en forsvinnende liten del (kanskje til og med ingen), som bruker ordet jævla jøde pga det som de be utsatt for, før, under og etter krigen.

  Jeg som deg, er oppvokst på en liten plass på 80- og 90-tallet. Og der ble ordet jøde brukt flittig. Like flittig som byfis, soss, krøllsmurf, firehead, brilleslange, tater og mange andre uttrykk som viste til hvor du kom i fra. Uttrykkene jævla skotte og jævla jøde ser ut som har sluttet og eksistere parallelt, og nå prater alle om jøder.

  Men dette har som sagt ikke noe med jødeforfølgelsen å gjøre. Det er allment kjent at jøder har "god" forretningssans. Og det er fakta at de pga at de ikke fikk lov til å eie fast eiendom, sko de seg opp som ekstremt dyktige forretningsfolk.

  Derav blir uttrykket jøde for meg alltid bety en som har gjort noen krumspring økonomisk. Lovlige som ulovlige.

  Jævla jøde bruker man da på venner som har vært flinkere enn seg selv på det økonomiske.

  Ja, selvom jeg "forsvarer" uttrykket, forstår jeg at det er helt forkastelig. Men det baserer seg ikke på rasehat i din historie.

  SvarSlett
 4. Det er nok du, anonym, som har misforstått. Nå synes jeg at du skal lese innlegget mitt, før du kommenterer. Det står faktisk sort på hvitt...vel lilla på sort... at dette ikke handler om rasehat, som du skriver at du tror jeg mener. Jeg har aldri hørt noen av disse andre ordene du nevner i bruk, kanskje bortsett fra brilleslange, men det kan ikke samenlignes med å bruke et ord som betegner en religion for å mobbe noen. Jeg skriver av egen erfaring, og på den skolen der jeg gikk betydde jøde at du var mindreverdig, og ikke som du skriver, at ungen hadde gjort et krumspring økonomisk/gjort det godt i foretninger. En slik betegnelse er heller ikke heldig, spør du meg, men nå var det heller ikke slik det var. Uansett hvorfor nown bruker jøde som skjeldsord, så spiller det ingwn rolle, det er fremdeles galt. Vennligst les før du kommenterer!

  SvarSlett
 5. Hallooo... anonym... det er jo det hun hildegirl sier også da. At det handler om at å bruke oret jøde som skelsord er feil uansett om den som sier det liksom ikke mener det ondt og ikke mener at det er på grunn av jødehat. Du kan ikke sammenligne det med de ordene du skriver. Du prøver bare å forsvare din egen bruk av ordet jøde du. Det er feil uansett.

  SvarSlett
 6. Har vi ikke talefrihet i Norge eller?

  SvarSlett
 7. Ok Hildegirl, nå VET jeg at DU misforstår.

  Meg bekjent var det Alexandra som skrev et innlegg her, jeg tror til og med det er hennes blogg. Ergo; det var henne jeg skrev til. Kanskje DU skal tenke deg om før DU kommenterer.


  Når du først er inne på det kan jeg kommentere deg denne gangen, sterkt motvillig så klart. Og jeg kommenterer kun det du slang i fleisen min.

  Har du aldri hørt uttrykk som "ikke vær så jævlig kristen da...."?

  Tror du uttrykk som "Nordens jøder", kommer av at man ser på et broderfolk som mindreverdige?

  Vennligst forstå før du angriper! Om du ikke forstår så får du lese deg opp på temaet.

  SvarSlett
 8. Bare en ting.. Det er fler "anonyme" her inne.

  Jeg som ikke skrev til Hildegirl, men så ble "tatt" av henne, samt kommentert det etterpå heter Peder.

  Jeg bryr meg ikke om å utbasunere floskler som talefrihet etc.

  Mille.. Er det su vanskelig å tro / forstå at man kommenterer et blogginnlegg, og ikke en kommentar til et blogginnlegg.

  Jeg er forresten altfor gammel til å bruke jøde som et skjellsord.

  -Peder

  SvarSlett
 9. ANonym: Du har med andre ord bare lest Alexandras kommentar du? Ok, da forstår jeg litt mer av hva du snakker om.

  Det er altså DU som misforstår. Dette er nemlig MIN blogg, og du får gå opp og lese selve blogginnlegget i stedet for å kommentere på kommentarene. :)

  SvarSlett
 10. Jeg er jøde, og er stolt av det! Når noen slenger en "jævla jøde" til meg, bare ler jeg og sier "Hja, jeg er jøde!".

  Personlig ser jeg ned på folk som bruker opphav til skjellsord, og jeg nedlater meg ikke til å bli fornærmet av folk som er enkle i hodet sitt. En bør jo ikke bli fornærmet av sannheten? Jeg er jo jøde.

  Fornærmelsen mister sin verdi for slike mennesker når de ser at det preller av på meg.

  Jeg er også bergenser, så jeg er kanskje ekstra flink å svare for meg? hehe

  SvarSlett
 11. Jeg tror han Peder der føler seg sånn passe dum nå fordi det vises ordentlig godt at det er han som det har gådt surr i tingene for.

  SvarSlett
 12. Har ikke noe i mot en jøde når jeg ser en. Men mener at jødenes "land", Israel, ikke oppfører seg som det bør. USA bare tok litt land fra Palestina og ga det til jødene uten å tenke seg om. SELVFØLGELIG blir det krig av det, og krigen varer fortsatt. Israel bør vare mer takknemmelige. Skjønner at alle muslimske land støtter Palestina i den saken for å si det sånn!

  SvarSlett
 13. Bergenser: Supert at du lar det prelle av deg på den måten. Det kan nok godt være at du er litt tøffere enn mange andre. Det er godt å være stolt av sin egen religion. Det handler jo heller ikke kun om opphav, for det er mange i Norge som har konvertert til jødedommen også. Disse du skriver om sier det fordi de vet at du er jøde? Da er det jo jødehets med viten og vilje. Hva mener du om disse barna som slenger det ut som en fornermelse, uten å egentlig vite hva jøde betyr?

  SvarSlett
 14. Mille: hehe Kanskje det. Takk for støtten. ;)

  Anonym: Jeg skriver helt i toppen at jeg ikke vil at dette skal bli en debatt om slike ting, så jeg gidder ikke kommentere noe om landet Israel, eller noe annet politisk. Jeg rakker ikke ned på dine meninger om temaet, alle får ha sine meninger, men jeg ser helst at du velger å debattere akkurat det et annet sted. :)

  SvarSlett
 15. Fy fader så vanskelig det skal være... For meg!

  My bad. Jeg leste faktisk ditt innlegg. (Om det var det som var hovedinnlegget). Og ja, det var en kommentar til det som var utgangspunktet. Det var Alexandras kommentar jeg ikke hadde lest. (hvordan skal jeg komme flytende ut av dette?)

  Jeg mener fortsatt at jøde som kraftuttrykk kommer av deres evner som handelsfolk. Det at mindre intelligente har forsøkt å adoptere det fordi det var "fengende" har jeg inget forsvar for.

  Nå skal det også sies at jeg vokste opp på et sted der jødehatende muslimer ikke var representert. Man må skille på hvem som sier det, og hvilken agenda den personen har.

  -Peder

  SvarSlett
 16. Jeg må nesten være litt snillere med deg, Peder, så det ikke ender opp med at dette blir Peder-hets. hehe Alle har rett til å si sine meninger, og jeg oppmuntrer jo til at folk skal kommentere. Det er bare viktig at folk har styr på HVA de kommenterer. Innlegget mitt handler jo nettopp om det du beskriver som at "mindre intelligente har forsøkt å adoptere det fordi det var fengende." Det er jo det som er mitt poeng. Det er forkastelig at barn slenger ut slike utsagn, som de ikke kjenner opphavet/betydningen til. Det økonomiske aspektet du nevner har jeg ingen kjennskap til, men det har vel lite å si i den store sammenhengen. Poenget er vel at å kalle noen for jøde uansett er galt, om personen er jøde eller ikke, og uansett hvem/hva den som sier det er... og der er vi vel enig?

  SvarSlett
 17. Mille: Ja, jeg føler meg teit. Men bare sann passe.


  Jeg er ingen forfekter av uttrykket jøde, jævla jøde eller etc. Men at jeg skal "straffes" for at det er et uttrykk jeg engang har lært og "forstått" virker like søkt som om jeg skal plasseres i rasismeboksen dersom jeg i gamle dager brukte neger om Afrikanere. Noen av oss har jo fått det inn med morsmelken helt i fra Astrid Lindgren. For dere husker vel Pippis far; negerkongen!?

  -Peder

  SvarSlett
 18. For det første vil jeg opplyse de historieløse om at USA ga ikke bort noe land til jødene. FN gjorde det. Altså et flertall av verden stemte ja til det. Grunnen er helt klar. Også jødene måtte ha et sted å være, ettersom det ble klart at de ikke var velkomne noen andre sted (altså etter at 6 mill. jøder ble slaktet i 2. verdens krig uten at Europa gjorde noe nevneverdig for å hjelpe). Og hvilket mer naturlig sted vil det være enn Israel for jødene?

  For å svare Hildegirl om hva jeg synes om disse barna som bruker jøde som skjellord, er det følgende:

  Disse barna har forledre som må kontaktes ummidelbart av skolen og saken må behandles som enhver mobbe/voldssituasjon, alt ettersom. Norske skoler må slutte å være feige bare fordi muslimer er involvert. Jeg kjenner flere muslimske foreldre og de er like interessert i at barna deres skal skikke seg bra på skolen og oppføre seg som folk.

  Ingen foreldre er tjent med å oppdra barn som blir til uhyrer, fordi det vil slå tilbake på dem.

  Skolene må altså ta ansvar og løse problemene. Jeg er sikker på at muslimske barn vil synes, på lik linje med alle barn i verden, at det er pinlig at foreldrene blir kontaktet av skolen!

  Så skolelærer/rektorer - skjerp dere!!

  SvarSlett
 19. det heter ikke jødehat det heter antisenitisme

  SvarSlett
 20. Jeg ser ikke at det er noe å diskutere. Det du skriver handler jo ikke om jødehat, men om folkeskikk. Det er mange etnisk norske unger i dag som bruker det ordet til hverandre, spøkefullt eller alvorlig. Jeg synes det er beundringsverdig at du bruker sine egne erfaringer for å opplyse andre om hva man kan kommer ut for på norske skoler. Det er et faktum at lærere og rektorer helst ser en annen vei i mobbesaker, og det er det samme uansett religion og etnisitet.

  Mari-Helen

  SvarSlett
 21. viss mine barn kommer hjem med melling fra skolen om at de har hetsa jøder eller noen får de så øra flaggrer. viss andre folk oppkjefter mine barn ute i byen uten å si fra til foreldra så skulle di ha så øra flaggrer. min mening.

  SvarSlett
 22. Arild: Jeg er ganske sikker på at det IKKE heter antisenitisme :=D

  SvarSlett
 23. Er opptatt resten av kvelden og svarer kanskje i morgen. Takk for alle kommentarene! :)

  SvarSlett
 24. Og... Kommenter gjerne videre! :)

  SvarSlett
 25. Nå som du nå har fått kokt ned det lange innlegget ditt til poenget: Det er forkastelig at barn skal få kalle andre barn for jøde.

  Jeg skal være enig med deg at det ikke er bra at barn i skolen bruker jøde som et skjellsord, men det er ikke noe verre enn å bruke et hvilket som helst annet skjellsord. Jeg gikk også på skole i en liten og tilsynelatende trivelig bygd, men vi hadde en god del innvandrere på skolen og jeg har ingenting til overs for den hetsen de ble utsatt for. Dette er et mye, mye større problem enn hva det er at folk blir kalt for jøde. Alle vet at barn kan være grusomme mot hverandre, og det er ikke bra at lærere lar det gå upåaktet hen at barn bruker skjellsord mot hverandre på skolen, men det er ikke verre å kalle noen for jøde en det er å kalle noen for jævla neger, svarting, pakkis eller lignende. Dere drar dette alt for langt. Barn er ikke uhyrer selv om de kaller noen andre for en jøde. Jeg ser at det blir en litt annen sak hvis det blir sagt av noen som er muslim, og det må man slå ned på på akkurat lik linje med de som kaller noen svarting og pakkis.

  Ved å blåse opp det at noen kaller noen andre for jøde skaper et helt feil inntrykk og hjelper ikke akkurat saken deres.

  Skjerp dere og skaff dere litt perspektiv på ting!

  SvarSlett
 26. Dag:

  "Du skal ikke tåle så inderlig vel, det som ikke rammer deg selv"

  Man BØR og SKAL "blåse opp" alt som smaker av rasisme og mobbing. Egentlig kan man ikke blåse slikt stort nok opp.

  Dette her gjelder barn og det er ikke opp til noen å bestemme hva de bør tåle og ikke tåle. Dette vil bare bringe til spekulasjoner uten å ta hensyn til hva barn faktisk kan hamle opp med og hva som gjør at de kvir seg til å gå på skole hver dag.

  Når barn er redde skal de taes på alvor og ingen kan da mene at skjelsord som er godt etablerte i Norge kan aksepteres av den grunn. Hvis noen sier til et barn "Jeg skal drepe deg, din jævla jøde", så synes jeg at det må taes på alvor og at skole og politi må kontaktes.

  Jeg synes din måte "feie under teppet" er feil.

  SvarSlett
 27. Om Dag

  Noen har bare et behov for å være sur og vanskelig, og å rakke ned på andre. Er sikkert ingen som deler hans meninger heller. Barnslig!

  SvarSlett
 28. @ Bergenser: Du har helt rett. Du er en fornuftig mann. Ring politiet uansett etnisitet og alder hvis noe slik oppstår. Vern om barna våre, og tving ugresset til å få folkeskikk. Tving lærerene til å forstå alvoret.  Dette er en god blogg og hun fremstiller tingene på en fin måte og bruker sine egne opplevelser. Dag bør ikke rakke ned på det. Det er ikke noe galt i å bruke lange innlegg på en blogg som dette. Jeg ser på det som en typisk fortellerblogg der Hildegirl skriver på en personlig måte. Da kan man godt skrive langt. Desuten skriver hun godt. Det var ikke vanskelig å se poenget hennes. Det er tøfft å åpne seg rundt egee minner om mobbing, og hun gjør det på en ærlig og fin måte. Jeg satte veldig stor pris på dette innlegget. :-)

  SvarSlett
 29. Skal bare svare til Peder og alle andre om en enkelt ting. Dette med at jøder fremstår som arbeidsomme er at de ikke fikk lov til å være bønder. Dette var i Russland om jeg ikke tar helt feil. Om man ikke får lov til å være det enkleste yrket. Arbeiderklasse. Man jobber hardere og blir noe mer krevende. Advokater, matematikere og lignende. Da de først hadde tjent opp penger og fått seg store hus, da ble de kastet ut av Russland, men alle eiendeler og penger måtte være igjen.
  Historien gjentar seg utrolig mange ganger. Men hva kan vi gjøre med det? Jo mer man blåser opp jo fler får se en brøkdel av det. Jo mer man dysser ned, jo fler får høre en brøkdel av det.

  Grunner til at det er akkurat JØDEDOMMEN dette går utover er etter min mening er at de har noe til felles. Uansett hvor i verden du er og møter en annen jøde holdes dere sammen av forskjellige ting. Toraen eller maten. Bønner eller tradisjoner. Splittelse gjør at man holder mer på tradisjoner. Tradisjoner fører igjen til at man samles mer når man er sammen.
  Jeg som jøde kan dra hvor som helst i verden, møte en annen med samme religion men ellers ikke noe som helst til felles og føle meg velkommen.

  Dette har gjort omverdenen skeptiske. De stiller spørsmål og trekker konklusjoner ut av fremmedfrykt.

  Hver gang jeg hører noen si noe som helst om jødedommen spisser jeg ører og retter på om de sier noe feil. Jeg er like norsk som jøde og like jøde som menneske.

  Den norskjødiske alven -Flavia

  SvarSlett
 30. Mange bra innlegg her. Jeg er nok eldre enn Peder her, men er ikke oppvokst med å kalle noen "jævla jøde". Ingen andre heller i bygda, ikke eldre mennesker engang brukte det ordet. Så dette sier nok Peder bare for å unnskylde seg for å bruke uttrykket..

  SvarSlett
 31. Jødehat og ekstreme muslimer må være noe som er forbeholdt oslo.
  Jeg kan ikke si at jeg kjenner noen jødehatere eller noen som tror på noen av løgnene som serveres.
  Jeg selv tar sterk avstand fra dette jødehatet (og som du vil ha frabedt i bloggen, israel hatet)
  Vi har også asylmottak for unge, men ikke en gang der hører jeg om jødehat eller vestlig hat/missnøye, eller død over homofile. De er jo det helt motsatte av det som vises i oslo, kjempemessige mennesker.

  Det jeg vil si, ikke bli blendet av norges propaganda media.
  Slik som det ser ut til at mange har blitt.
  Jeg opplever ikke noe av det jeg hører i media i virkeligheten. Verken jødehat eller ekstreme muslimer eller israel hat.

  SvarSlett
 32. Straalende innlegg. Det er bra at denne debatten kommer LITT ut i livet. Men jeg er redd det er for sent. I hvertfall for meg som allerede har "flyktet" Norge... Selv om ting ikke er saa mye bedre der jeg bor naa. Men det som kommer til aa skje fremover, er at Muslimer og Venstre orienterte sosialister/kommunister/stalinister kommer til aa presse oss ANDRE, joeder og generelt personer som er lei av denne trenden mot islamisering av vaare verdier, til aa forlate landet og flytte til land hvor "VESTLIGE VERDIER" fremdeles raader(USA, Israel, osv). Snakker man ut om disse problemene blir man fort fremstilt som hoeyre ekstremister/rasister/stigmatiserende osv...

  Og til kommentaren over om at han/hun ikke opplever det som sies i media... proev aa ta paa deg en kallotte (joedisk hodeplagg) og en david-stjerne, og spaser litt rundt om i oslos gater, hvorfor ikke groenland om du vil ;) BARE PROEV DET! Kanskje du skifter mening naar du mottar din 5. stein i hodet :p

  SvarSlett

Hyggelige kommentarer og hilsener gjør meg glad! Personangrep rettet mot meg selv eller andre vil bli slettet. Benytt gjerne alternativ: "Navn/nettadresse" når du kommenterer, om du ikke linker til egen blogg, så er det lettere for meg å svare deg. :)

Related Posts with Thumbnails