7. des. 2010

Mitt inntrykk av Wikileaks-Assange/Sverige-saken, basert på nyhetspublikasjoner fra fjern og nær

Det finnes flere versjoner der ute, men jeg har lest minst et tyvetalls utenlandske nyhetsartikler om dette for å forsøke å gjøre meg opp en mening basert på mer enn det man får lese i VG og TV2. Og en mening har jeg. Den klarer jeg ikke holde kjeft om heller. Gidder du å lese? Kanskje legger du igjen din mening i kommentarfeltet også? Du kan godt være anonym. :)

Hvis jeg har forstått det riktig, har altså Julian Assange først og fremst hatt frivillig sex med en kvinne, for å muuuligens visst om at kondomen de brukte sprakk, og så ikke si noe til henne. Dette regnes da som voldtekt i Sverige. Ja, dersom Assange visste kondomen sprakk, og visste at kvinnen ikke ville samtykket til sex uten kondom. Noe man jo tydeligvis må anta at han visste, siden han jo er en "terrorist" og en skurk.

Kvinnen har i ettertid betalt billetter for han, kjøpt frokost og lunch, spist middag med han og et annet par, twittret om at han er verdens cooleste mann, arrangert en fest til ære for han, og gitt han en pc kabel. Å ja... også ligget med han igjen, for ikke å glemme det. Vitner har uttalt seg om at hun virket veldig flørtende og begeistret over han. Hun skal også tidlig i prosessen ha uttalt seg om at de hadde ledd av hendelsen med kondomen, mens de spiste frokost dagen etter, og at de spøkte med at hun kanskje kunne være gravid.

Så har han visstnok hatt sex med en annen kvinne under samme 4dagers opphold i sverige. Denne gang ubeskyttet fra starten av, selv om kvinnen hadde sakt hun helst ville han skulle bruke kondom. Hun har ikke sakt nei eller kjempet i mot da han ikke hadde kondom tilgjengelig og valgte å fortsette, men lot det bare skje selv om hun egentlig hadde ønsket beskyttet sex. Er dette voldtekt? Og er i såfall denne anklagen mer troverdig enn den andre?

Disse kvinnene har altså møttes tilfeldig, uten å kjenne hverandre fra før, utvekslet historier om deres seksuelle eskapader, for så å sammen gå til politiet for å finne ut om Assange kan tvinges til å testes for kjønnssykdommer. Politiet hadde så, i første omgang, bestemt at minst den ene hendelsen kvalifiserer til en anmeldelse for voldtekt, etter svensk lov.

Kvinnene går med på å anmelde, men trekker så anklagene igjen senere. Eller legger en demper på dem, i det minste. (Kanskje fordi det kommer ut at den ene kvinnen en gang i tiden har publisert en fortelling om hvordan man kan utnytte rettssystemet for å få hevn på en ekskjæreste? Den ene (samme?) av dem skal visstnok ha anmeldt og trukket en voldtektsanklage før i tiden også. Dette er dog litt difust, og noe jeg kun har lest fra en noe usikker kilde, så akkurat den tar vi med en klype salt.)

Assange blir altså nå mistenkt for trakasering i stedet. Saken blir henlagt, og Assange forlater Sverige på lovlig vis og drar til England. Men så bestemmer svensk politi seg nok en gang for å omgjøre det til voldtekt igjen. Uvisst hvorfor. Kvinnene er nå tilbake på banen, fast bestemt på å vitne mot Assange, som de jo nok en gang mener har voldtatt dem. At saken var henlagt er nå blitt til "noe man ikke nevner". Tiltalen er nå større enn før, og heter nå så mye som voldtekt, seksuell trakasering og bruk av tvang.

Siden saken opprinnelig ble henlagt, og anklagene trukket, rømte jo ikke Assange som mange i ettertid skal ha det til. Han dro til England etter hele 40 dager, og med rettens tillatelse. En lang stund var han ikke siktet for noe, men det het seg at politiet ville han skulle komme inn for at de ville "snakke med han" om voldtektssaken. Dette hendte kort tid etter den store Wikileaks lekasjen som USA er så forbanna på han for. Da saken plutselig gjenoppsto for fullt, valgte han å fortsatt bli i England, men har i følge sin advokat, hele tiden holdt kontakten med politiet, og han står fast på at han er uskyldig. Han har vært villig til å la seg intervjue, og da han ble etterlyst via Interpol, har han i følge advokaten vært villig til å melde seg. Han har visst nok ikke fått noen beskjed via avokaten om at det var noen arrestordre på han, og ventet derfor til i dag med å melde seg for politiet.

Sverige har ikke klart å få riktige og fullstendige papirer på banen enda de har hatt rikelig med tid på seg. Det er usikkert om og i såfall når Assange blir utlevert til Sverige. Dette er forventet at kan ta flere uker.

I mellomtiden forventes det at USA vil gripe inn og hente Assange til seg, for å ha publisert lekket informasjon som er hemmeligstemplet. I USA brukes ordet terrorist jevnlig om Assange, og det blir spennede å se hva siktelsen fra den kanten vil inneholde.

Så hva skal man velge å tro på? Er Assange en voldtektsmann? Har Sverige noe som helst hold i beskyldningene sine, eller har de vært en brikke i et spill for å hanke inn Julian Assange på vegne av USA? Kan vi forvente at han blir utlevert til USA, og ikke Sverige, og at voldtektssaken nok en gang blir henlagt? Er Assange en terrorist? Hva vil skje med han om han blir utlevert til USA? Vil dette ramme Wikileaks? Jeg tror ikke det.

Jeg håper vi en dag får vite sannheten bak dette. Forhåpentligvis ved at noen i systemet lekker dokumenter til nettopp Wikileaks. Jeg tror nemlig ikke de klarer knekke Wikileaks på dette, uansett hvor mye de måtte velge å terrortiltale Assange. Jeg tror publikasjonene vil fortsette, og jeg tror Assange har noen som akkurat nå sitter klar til å publisere noe VIRKELIG saftig, dersom USA kommer og henter han for "terorisme". Jeg tror han har noen meget gode "get out of jail free- cards" (monopol) som han vil hente frem om det blir nødvendig. Jeg tror nemlig ikke det vi har sett lekket så langt er noe i nærheten av hva man kunne fått se. Det er nettopp derfor USA vil stoppe han. Ikke for det han har publisert, men det de vet han sitter med og har muligheten til å publisere. Men jeg tror det er nettopp dette som kan redde han også.

Hva tror du?

20 kommentarer:

 1. Svært god oppsummering av saken! Men hva som faktisk skjedde med de 2 kvinnene vet vi ikke riktig enda. Kanskje de faktisk følte seg krenket ut fra holdningene som finnes i Sverige og at møtet med en mann fra Australia ble en liten "kulturkollisjon". Men det er bare en teori. Synd for damene uansett at de nå blir brukt i et spill for å knekke WikiLeaks...

  SvarSlett
 2. Glemte å legge inn nettadr. I tilfelle du vil se hva jeg har skrevet om saken, er den nå med.

  SvarSlett
 3. Er nok Assange som er offeret i nå. Gleder meg til hele greia dempes slik at media kan fokusere på det wikileaks faktisk handler om. Det er faktisk ganske ekkelt å tenke på at denne "voldtektsaken" er viktigere enn groteske lovbrudd mot sivile i Afghanistan osv. Ser ut som folk flest har syke fetisjer. Jeg blir kvalm.

  God artikkel, du har tydeligvis også gjort endel research.

  SvarSlett
 4. Arvid: Takk. Du har en interessant blogg, og et godt poeng når du spør når vi andre skal få våre bankkontoer stengt helt uten videre. Nesten på samme nivå som den nylige NAV skandalen, dette her... Merkelig hvor trygg man føler seg, for så å finne ut ting som dette. Hva blir det neste? Alle som mistenkes for å støtte Assange/Wikileaks, nektes å bruke Visa og Mastercard?

  SvarSlett
 5. Anonym kl. 17:16
  Takker! Ja jeg har lest en del om dette, og har ikke ønsket å forhaste meg med å blogge om det før jeg følte at jeg forsto helheten i det og klarte å skille mellom partiske og upartiske kilder. Man får et mye mer helhetlig inntrykk av saken om man leser om den i aviser fra land som ikke har noe i mot Assange og Wikileaks.

  SvarSlett
 6. Den som tror at saken i Sverige ikke har fått Wikileaks føtter er iallefall naiv. Veldig bekymringsverdig også hvordan, Visa, MasterCard, Amazon, Paypal osv har håndtert sakene/pengene til Wikileaks. Dette viser hva som skjer om du tirrer på deg makteliten. De skyr ingen midler, begrunnelser er heller ikke nødvendig. For første gang har jeg lyst å joine, det jeg normalt anser som idioter som protesterer mot USA.

  SvarSlett
 7. Hele siktelsen er nok et spill redigert av CIA. Helt absurd at den sveitsiske banken stengte kontoen til wikileaks fordi assange hadde oppgitt "feil adresse" da han opprettet kontoen. USA og flere vestlige land stiller seg nå over loven. Den gjelder ikke lenger, hvis man provoserer makteliten nok. Media burde fokusert mer på de overtramt som er begått fra høyt politisk hold, istedenfor å fokusere på en voldtektsanklage som mest sannsynlig er oppspinn (man vet jo selfølgelig aldri. men synes hele dette sirkuset er hån mot dem som virkelig har blitt voldtatt). Folk bør vise sin støtte for ytringefriheten, for den står ikke like sterkt som før. Vi kritiserer gjerne kina, men ser ikke bjelken i vårt eget øye.

  SvarSlett
 8. Dette er kun et "cover" for å prøve å få tak på ham. Hadde dette vært en sak om mannen het Jim Joes og var en vanlig turist fra Australia? Aldri! Stereotypt USA som liker å få alle til å tro at kampen mot terror er synonymt med å få has på OBL (som en parallell). Kanskje det er derfor OBL fremdeles er en fri mann? Og som om all terrorisme ville opphørt om de tok ham? Neppe. Historien viser at USA faktisk har stått bak en del såkalte terrorangrep selv. Det samme er bortimot bevist ang. undergrunnsbombingen av London i 2005. Creepy.

  Mitt poeng er at vi blir ført bak lyset. Gang på gang. Det vi har sett av lekkasjer sålangt beviser også dette. Så mitt store spm. er; er det bl.a. nye opplysninger om 911 WikiLeaks sitter på? Det har vært nevnt på amerikanske blogger...

  Vi får se. Banc Of America falt ekstremt på info om interne forhold, så WikiLeaks er noe en nå er redd for. Hva mer har vi ikke fått vite?

  Fin blogg! Mye info. Takker.

  SvarSlett
 9. Bra oppsummering. Hadde hvert fint om du kunne legge ut linker til kildene dine også :)

  SvarSlett
 10. Veldig bra skrevet og oppsummert, jeg må si at jeg er virkelig nysgjerrig på hvorfor USA (og en del andre land) er så redde.
  Ser ut som de legger alle hoder i bløt for å finne noe som kan svartmale ham, alle anklagene er jo syltynne.. lyser desperasjon lang vei

  SvarSlett
 11. Den ene han var til sengs med er kristensosialisten Anna Ardin.
  http://annaardin.wordpress.com/
  Hvem den andre dama er vet man fremdeles ikke, men hun er neppe mer troverdig.

  SvarSlett
 12. Assange Set Up By CIA Operative?

  http://www.infowars.com/assange-set-up-by-cia-operative/

  SvarSlett
 13. Alle skriver at de vet hva sannheten er og at de vet hva som har skjedd i denne saken. Her i denne artikkelen leser man bla at de to kvinnene ikke kjenner hverandre, i den annen artikkel leser man at de kjenner hverandre ganske godt. I en artikkel leser man at Assange ikke fikk stille kausjon, i en annen artikkel leser man at Assange ikke ville stille kausjon. Jeg tror ingen virkelig hva dette dreier seg om, jeg tror vi alle får en ganske stor overraskelse snart, når vi virkelig får vite sannheten.

  SvarSlett
 14. En ting er helt sikker, uansett hva man måtte mene om Wikileaks og hva som er fakta og ikke: Om Sverige utleverer Assange til USA, kan de pelle seg vekk fra Skandinavia. Jeg vil ikke ha svenskene som naboer.

  SvarSlett
 15. Bare så det er avklart en gang for alle... Jeg skriver om MITT INNTRYKK, BASERT PÅ DET JEG HAR LEST. Jeg har ikke noe grunnlag for å si at det jeg har lest er hundre prosent fakta og at mine nyhetskilder er mer pålitlige enn andres. Jeg har bare, som mange andre, forsøkt å danne meg et bilde av hva som har hendt og hva dette handler om. Det har jeg valgt å dele med dere som vil lese det. Å lete frem alle kildene mine ga jeg opp da jeg ikke klarte å finne frem til alt igjen. Det er heller ikke så nøye, siden jeg jo skriver at jeg har lest veldig mange forskjellige nyheter fra flere land. Det er opp til enhver å danne seg sin egen mening, og jeg forsøker ikke å påtvinge noen mine meninger, og sier heller ikke at jeg har mer rett enn andre. Men en engasjerende sak er dette, og jeg mener at hver enkelt av oss burde sette seg så godt inn i den som man bare klarer. Det tror jeg vi har godt av, alle sammen. :)

  SvarSlett
 16. @Anonym 8. desember 2010 13:12
  Hva som er riktig bra i en slik sak er at man får seg en god latter rett som de er, fordi slike kommentatorer som deg viser humor og legger inn riktige morsomme innlegg. Takk for det. Man skal virkelig ikke ta alt for alvorlig her i livet.

  SvarSlett
 17. Dersom Sverige virkelig hjelper USA med å få Assagne dit, så er det fristende å spørre: Hva feiler det Sverige?
  Nøytralitet... Neppe!

  SvarSlett
 18. Noe så skrullette. Redd for kjønnssykdommer etter ubeskyttet sex, vel, er det da ikke bare gå til lege for å få klarlagt dette. Ei fjær blir til 5 høns. Nå sitter gubben i buret for et par svenske lettlivede kvinner. Vel dette er vel typisk svenske tilstander om dagen. Tror det ligger noe mere bak dette - noe politiske saker. Hva får man i betaling for sånt? Har noen en ide om det.

  SvarSlett
 19. Man kan aldri vite når man er til sengs med Julian Assange, vet du. Enten det er med eller uten beskyttelse. For hva er mannen kjent for? Jo nemlig å "lekke". ;)

  Frykten for kjønnssykdommer handlet vel om det at man ved å teste seg selv kan måtte vente måneder for å få et sikkert resultat. Er det ikke hiv som ikke dukker opp før lang tid etter? Måneder? Husker å ha lest noe om det, men er ikke sikker. I alle fall var det nok derfor de ville ha tak i Assange, for at han skulle teste seg også. Kanskje...?

  At politiet plutselig bestemte at dette skulle hete voldtekt er en helt annen sak. At damene gikk med på det, for så å trekke det tilbake, for så å ombestemme seg og gå med på at det var voldtekt igjen... vel... det er ganske så spesielt, om det viser seg at det virkelig skjedde slik. Det kan tyde på at det ligger noe politisk bak ja, og det er vel det de fleste tror. Det går også rykter om at den ene av damene har anmeldt og trukket anmeldelse for voldtekt før i tiden. Man kan aldri vite...

  MEN jeg har faktisk snakket med noen som fullt og fast mener at Assange er en voldtektsmann og skyldig i alt de sier om han, så meningene er nok delt.

  SvarSlett
 20. Hele saken er jo bare tull. Den ene kvinnen har jo twitret om hvor fantastisk Assange var etter det påståtte overgrepet. Den andre kvinnen har vel kommet frem til at det dreide seg om en sprukket kondom.
  Jeg skrev et lite innlegg på nyhetsblikk med linker som faktisk beviser noe av det som har skjedd i saken.

  SvarSlett

Hyggelige kommentarer og hilsener gjør meg glad! Personangrep rettet mot meg selv eller andre vil bli slettet. Benytt gjerne alternativ: "Navn/nettadresse" når du kommenterer, om du ikke linker til egen blogg, så er det lettere for meg å svare deg. :)

Related Posts with Thumbnails