17. mar. 2010

Satser huseierene på at ingen vil bli truffet?

At folk i Oslo fremdeles opplever å nesten få/få isklumper i hodet, at biler knuses, og at istapper henger her og der, synes jeg er høyst underlig. Nå har jo alle snakket om dette i lang tid, huseier har blitt informert om erstatningsansvar, og om plikten til å fjerne isen fra hustakene.
VG skriver om en kvinne som er lettere skadd etter å ha fått en isklump i nakken nå i kveld. I går ble det alvorlig for en mann som opplevde det samme. Han havnet i koma, og er fremdeles under intensivbehandling. Det har også vært et tilfelle i dag av at en parkert bil ble knust av is som kom fra et tak.

På tv2 nyhetene viser de at det stadig vakk raser fra flere hus, selv under filmingen raser det flere steder. Så da lurer jeg på:
Hvorfor har ikke huseierene gjort noe med det? Kan det være at det koster dem så veldig mye å få tatt vekk isen, ay de heller har villet sjangse på et evt erstatningsansvar? Satser de på at ingen skal bli truffet, eller på at det ikke skal bli sendt gebyrer til dem. Er kostnadene med å ta vekk is og sne høyere enn straffegebyrene? Hva koster det egentlig å få tatt vekk isen? Og hvor mye må de egentlig ut med i straffegebyr? Og hva ligger erstatningen på? Hvis det er økonomi de har hatt i tankene, og bare sjangset på at det ikke ville skje noe, så synes jeg det er forkastelig og grusomt! Kanskje man må øke bøtene, eller innføre fengselsstraff i slike tilfeller? Hva skjer om noen dør? Er det uaktsomt drap, eller skal de slippe billigere unna?


I tilfellet med mannen som ligger i koma må det nevnes at det ikke er klart hvilket av to bygg isen fallt fra. Den ene huseieren mener hundre prosent sikkert at det ikke kom fra hans tak, og den andre vil ikke uttale seg om hva han mener.
Jeg håper dette er siste gang man hører om et slikt tilfelle, hvertfall for denne vinteren. Stakars mennesker! Man har jo ikke noe valg annet enn å gå på fortauet, spesielt i Oslo by... Jeg håper alle huseiere nå tar seg tid og evt råd til å sjekke sine tak, så vi slipper flere slike tilfeller i år.

I dag, torsdag, skriver VG dine penger, om hvor ansvaret ligger og hva det kan komme til å koste. Det skal nemlig gå på gårdeiers ansvarsforsikring.

4 kommentarer:

 1. det er jo så klart at de som eier huset sier at det ikke er fra deres hus fordi de vil ikke betale noe.det blir sikkert henlakt slik som som alt annet i oslo blir nå for tiden.vi bor i oslo vet at det er vanlig vert år at man opplever det samme og det blir vert år og ingen kommer til å gjøre noe med det heller vertfall ikke før noen dør.

  SvarSlett
 2. Vi har 'fare for takras' skilt på gangfeltet i hele nabolaget. Det er smale veier og mye trafikk, så med mindre man ønsker å tusle rundt med en selvlysende vegvesen-drakt bør man holde seg unna bilveien.

  Her er det dessverre bare å krysse fingrene og håpe på det beste ;-)

  SvarSlett
 3. Anonym: Vi får virkelig håpe at ingen dør! Du har nok rett i at mange vil kjempe for å få seg selv og sitt hus fritatt fra ansvaret, men i de fleste tilfeller er det lett å se hvilket hus det kom fra.

  Charlotte: Det er for dumt at man skal måtte passe seg like mye på fortauet som på bilveien, men slik er det jo nå. Det hjelper lite med fare for takras skilting, når folk ikke har noe alternativ. Vi får håpe det settes igang tiltak som får huseierene til å begynne å ta vekk sne og is fra taket. Å sette opp et skilt fratar dem jo ikke ansvaret hvis noe går galt. Skjerp instingtet, og vær på vakt, og følg med hundenes bevegelser. Det er vel det eneste man kan gjøre for å prøve å ikke bli truffet av takras.

  SvarSlett
 4. Hei. du spurte om hvor mye den ansvarlige eventuelt må ut med dersom den blir illagt erstatningsansvar. sjekk opp bl.a gesimsdommen. husker ikke nøyaktig når den er i fra men huseier må ut med en god del. det er ikke bare boten i seg selv som er å betale i et slikt tilfelle. det varierer også endel på erstatningssummer i slike saker :)

  SvarSlett

Hyggelige kommentarer og hilsener gjør meg glad! Personangrep rettet mot meg selv eller andre vil bli slettet. Benytt gjerne alternativ: "Navn/nettadresse" når du kommenterer, om du ikke linker til egen blogg, så er det lettere for meg å svare deg. :)

Related Posts with Thumbnails