18. mar. 2010

Bør det egentlig ha så mye å si om akkurat disse reglene ble brutt, akkurat i dette tilfellet?

I dag skriver VG at den 48 år gamle politimann og familiefar Børge Ivarsen, som ble påkjørt og drept i tjeneste 4. mars i Grimstad, sansynligvis ikke hadde på seg refleksvest. Han kan ha vært vanskelig å se, og mulighetene er der for at dette i retten kan bli sett på som en formildende omstendighet. Dette kan gi strafferabatt for mannen som tok hans liv.

Denne mannen som kjørte på han har tidligere vært i lignende tilfeller, der han bare nesten har skadet noen. Han har ranet til seg flere biler, ved bruk av våpen, i narkorus. Mannen har en lang rekke forbrytelser bak seg. Han er en rømt fange, som etter min mening ikke må få sjangsen til å rømme igjen! Fortjener han strafferabatt?

Ifølge Politidirektoratets instruks skal sperringer med spikermatte aller helst markeres med skilt i begge retninger, slik at det blir mulig å stanse innen rimelig tid. Advokaten sier det ikke er noe i sakens opplysninger som tilsier at dette ble gjort. Også dette vil nok bli kjørt frem i retten som en formildende omstendighet. Han mener selvfølgelig at opplysningene som kom frem under rekonstruksjonen er viktige.

Er det bare meg, eller sitter flere med en følelse av at denne mannen ikke fortjener strafferabatt, og at der ikke er noen unskyldninger, eller noe som kan føre til formildende omstendigheter. Det er bare ingen beviser advokaten kan komme med som er gode nokm til at det kan føre til strafferabatt. Eller?

Mannen har tross alt kjørt villmann i narkorus, bevæpnet, i tilranet bil. At politimannen som ble kjørt ihjel ikke hadde tid til å ta på refleksvest, eller sette ut varselskilt, kan for meg tyde på at denne politimannen var opptatt av at det måtte gå fort. Han mente nok at det hastet veldig å stanse den kriminelle, slik at dette ikke skulle ende i krasj, eller at noen ble overkjørt. Han visste vel at det var like før at bilen kom til stedet der han var. Vi vet jo ikke hvordan ferden ville endt om politimannen ikke hadde blitt drept. Kanskje hadde noen andre blitt det? Er akkurat disse reglene så viktig i akkurat dette tilfellet? Det kan vel ikke være sånn at Børge Ivarsen skal selv være skyld i at han ble overkjørt? Den rusa kriminelle så han ikke. Hvorfor? Fordi han var rusa, og midt i en biljakt med politiet i hælene, og fordi han ikke så seg for men bare rømte i panikk. Forklaringen hans i ettertid var jo faktisk at han ikke visste om han hadde truffet en bil eller et menneske. En bil eller et menneske!!! Snakk om å ikke ha sett noe i det hele tatt!

Så kan man jo undre seg... Hvorfor rømte han første gang? Kan det ha noe med hans narkotikamisbruk å gjøre? Kanskje man burde sette inn noen resurser på å avruse narkomane fanger, samt gjøre mer for å forhindre den flyten av narkotika det i dag er i norske fengseler? Og være litt strengere med hvem som får lov til å delta på åpen soning? Noe må gjøres! Denne drapsmannen fortjener ikke strafferabatt, men heller å gjøres til et eksempel. Ikke fordi det var akkurat en politimann som døde, men fordi det er en veldig alvorlig sak, og narkorus i bil bør få et like høyt fokus som vi har hatt på alkoholrus i bil.

4 kommentarer:

 1. Han skulle fått livstid som virkelig var livstid. Uten å ha mulighet for å søke om benåding. Rettssystemet i Norge er alt for snillt. Vi tenker mer på kriminelles ve og vel enn vi tenker på våre barn og våre eldre.

  SvarSlett
 2. "Det er mørkt, og det er mye som tyder på at han ikke har hatt på seg refleksvest, og det kan ha hatt betydning for muligheten min klient hadde for å observere ham, sier Wiig."

  ja bevares. i 200km/h og i narkorus har refleksvest alt å si.

  SvarSlett
 3. Det var god belysning på stedet, mange gatelys, og det var snø på bakken. Han burde kunnet se mannen i uniform som sto i veikanten!

  SvarSlett
 4. Da jeg først hørte om dette forsto jeg det som om politimannen skulle slenge ut spikermatter fordi de prøvde å stoppe en idiot. Det jeg ikke skjønte med en gang var at det var idioten som kjørte på politimannen, jeg trodde det var en annen som gjorde det. Fikk med en gang medfølelse for han og tenkte hvor fælt det måtte vært for han, men da jeg skjønte at det var han de prøvde å stoppe, forsvant medfølelsen. Akkurat det med refleksvest er vel ikke det viktiste når man prøver å stoppe noen som kjører livsfarlig. Det hadde vært annerledes hvis politimannen stoppet på motorveien for å skifte et punktert dekk for å si det sånn.

  Fengsler og straff i Norge er en vits. Nå har jeg ikke vært på innsiden av et fengsel før, men etter å ha sett bilder og hørt ting og tang, virker det rett og slett som om det er som å være på hotell. Er ikke sånn det skal være!

  SvarSlett

Hyggelige kommentarer og hilsener gjør meg glad! Personangrep rettet mot meg selv eller andre vil bli slettet. Benytt gjerne alternativ: "Navn/nettadresse" når du kommenterer, om du ikke linker til egen blogg, så er det lettere for meg å svare deg. :)

Related Posts with Thumbnails