12. mar. 2010

Et gammeldags, helnorsk SKAUT! - En spesiell og ganske så vanskelig problemstilling.

Nå skrives det igjen i VG om hijab vs caps..
Jeg skulle jo egentlig holde meg unna den debatten, tenkte jeg, men her kommer det alikevel. Det må bare ut!

Jeg undrer meg over hva reaksjonen vil bli hvis jeg plutselig en dag begynner å gå med skaut. Ikke hijab, men et vanlig, gammeldags, godt norsk skaut. Er det akseptabelt? Vil jeg bli beskylt for å være undertrykt, at jeg bruker det på politisk eller religiøst grunnlag, eller er det ok hvis jeg sier at jeg har det på for at håret skal holde seg på plass og ikke bli tatt av vinden?

Kan man egentlig ha på skaut inne på skolen? Man kan jo inntil vidre ha hijab på, så da må vel skaut være akseptabelt? Det ser jo nesten likt ut. Eller vil det bli behandlet på lik linje med caps, hatt og lue? Og hvis hijab og skaut også skal bli forbudt, hvor skal grensen gå? Fordi...jeg kan jo bare ta på meg et bredt hårband. Det finnes mange store hårband som dekker største delen av hodet. Eller skal det også forbys?

Hvis det nå blir slik at hijab forbys, hvordan skal det gå med juleavslutninga da. Hvis jomfru Maria i juleskuespillet ikke får ha hijab på... eller vent litt... den tradisjonen er jo lagt død, nettopp pågrunn av at disse som bruker hijab ikke liker kristene tradisjoner.....ooops..... my bad!

Hvordan skal man forholde seg til denne trendy tingen ungdommene kaller "buff." En ting man kan ha på hals eller hode. Er den ok å ha på seg på skolen? Kanskje blir det lov å ha den på hals, men ikke hode?

Forvirrende dette her.... jeg sier ikke at jeg er hverken for eller imot hijab, jeg sier bare at det kanskje ikke er så utrolig enkelt å bestemme hvor grensa skal gå. Hvor skal egentllig grensa gå? Jeg bare spør... Hva mener du?

12 kommentarer:

 1. Jeg bruker til vanlig caps, ikke fordi jeg har en religion som "krever" det men fordi jeg liker å gå med caps. Skulle noen nekte meg å gå med caps men samtidig tillate hijab så skulle jeg faen meg begynt å gå med hijab. Om ikke annet så for å understreke et poeng. Jeg går ut ifra at om hijab er lov for muslimske jenter så er det også lov for ateistiske gutter, noe annet ville vel vært forskjellsbehandling; eller rasisme om man vil tøye strikken?

  SvarSlett
 2. Bare gå med skaut du. Det er ikke politisk eller religion, og vi har lang tradisjon for det i Norge. Håper ikke norge forbyr alle hodeplagg og alle religiøse symboler for det er litt for komunistisk for min smak.

  SvarSlett
 3. Hijab og skaut er det samme. Like stygt begge deler. Kjærringplagg som blir tvunget på småjenter. I dag er det invandrere men før var det norrmenn. Eneste forsjell er at vi har slutta med det. Jomfrumaria gikk jo med det og hun var kristen!

  SvarSlett
 4. Norsk skaut er ikke bare bra, det er perfekt på jinter og damer. Skulle ønske flere hadde dette, opplevde 70-tallet hvor det var mer vanlig.

  Hijab er et politisk plagg som er forbudt i mange muslimske land. Det virker som muslimske kvinner vil tilhøre Muslimbrødrene, en terroristorganisasjon. Men det er en annen diskusjon.

  SvarSlett
 5. Munich Machine: Jeg vil helst ungå å diskutere det politiske eller religiøse rundt temaet, og holder meg helst bare til spørsmålet om hva annet som også må forbys hvis hijab forbys.

  Jeg er helt enig i at skaut er stilig. Jeg har skaut selv jeg. :) Men det brukes kun til husarbeid og baking. Det hadde vært litt kult om det kom på mote igjen ja. Selv er jeg alt for ung til å ha opplevd det, og ellers holder jeg meg som oftest langt unna mote. Nå som heldresser er tilbake på mote, under navnet onepiese (æsj) kunne man sikkert klart å få skaut populært igjen også. :)

  SvarSlett
 6. Hvis hijab og skaut er lov, må gutter kunne gå med bandana.

  SvarSlett
 7. Om skaut og hijab forbys, kan man da gå med bunad og tilhørende skaut på 17.mai? Selv om man går i skoletoget? Eller forbys det også?

  SvarSlett
 8. Siste anonym: Jeg er helt for at gutter skal kunne gå med bandana. Jeg synes det er kjempefint! Gamle menn må også gjerne gå med lommetørkle på hodet. Det er råtøfft! hehe

  Heia Budeia: Du sier noe der. Det tenkte jeg ikke på, selv om bildet jeg bruker til denne bloggposten jo har bunadsskaut. Hmm... dumt om det forbys. Håper politikerene tar det med i betraktningen om det kommer så langt. :) Takk for innspillet!

  Nå tar jeg kveld- takk for en god debatt folkens! Skriv gjerne mer, så svarer jeg i morgen! :)

  SvarSlett
 9. Snakket med en muslim om hijab forleden.Han fortalte at hijab er et religøst plagg.Men jeg synes at skal muslimer få gå med hijab,bør etnisk norske få gå med f.eks.caps også.Ellers blir det særbehandling av muslimer og diskriminering av norske,og det kan fremkalle mere rasisme!
  Men hvorfor ikke heller innføre skoleuniform som alle må bære?Da får vi slutt på dette evinnerlige diskusjonen.
  Nilsen Barbro

  SvarSlett
 10. @Hildegirl: "Jeg er helt enig i at skaut er stilig. Jeg har skaut selv jeg. :) Men det brukes kun til husarbeid og baking. Det hadde vært litt kult om det kom på mote igjen ja."

  Hadde det vært like kult om skautet hadde blitt så på mote at de som ikke brukte plagget ville blitt sett ned på og til og med trakassert? Det er nemmelig hverdagen til "motebevisste" muslimske jenter og kvinner.

  SvarSlett
 11. Skaut på en nordmann vil bli behandlet som lue selv om selve plagget er likt. Men hvis du finner opp en religion og sier skautet er en viktig del av den religionen så inntrer religionsfriheten. Ingen kan komme å si at din religion ikke gjelder bare fordi det er kun du som tror på den. Jeg har ihvertfall andre hørt om sånn forskjellsbehandling.

  SvarSlett
 12. Hvorfor kan ikke folk få lov til å velge hva de vil ha på hodet? Burde ikke diskrimineres mot noen her, enten de bruker skaut/hijab, lue, caps, hatt eller turban, osv.
  Og for all del, hvis skole-elever har lov til å gå med skaut (hijab), må det også bli lov med caps, etc. - hvis ikke, er det diskriminering! Burde ikke være nødvendig å henvise til en eller annen religion. FREEDOM OF CHOICE!

  SvarSlett

Hyggelige kommentarer og hilsener gjør meg glad! Personangrep rettet mot meg selv eller andre vil bli slettet. Benytt gjerne alternativ: "Navn/nettadresse" når du kommenterer, om du ikke linker til egen blogg, så er det lettere for meg å svare deg. :)

Related Posts with Thumbnails