24. feb. 2010

Verdens beste land å bo i, men kun dersom man er frisk...

Avisene renner over av artikler om feilbehandlinger, mangel på behandlinger, for lang ventetid, sykehusfeil, og nå også om dataproblemer. Man skulle tro at man i dagens samfunn kune i det minste ha orden på datasystemet, og at helsevesenet hadde et felles datasystem som samtlige legekontor og sykehus kunne gå inn på. Men nei, så profesjonelt er det ikke. Faktisk er det så dårlig at man ikke en gang kan forvente å få den nødvendige hjelpen man trenger, dersom man er akutt syk og havner på sykehus, og legekontoret er stengt. Man kan faktisk måtte vente fra fredag kveld, til mandag morgen for å få nødvendig informasjon.

Eksempel fra VG: En middelaldrende mann kommer inn på sykehus med et benbrudd som må opereres. Han har ikke med seg medisinene sine og husker ikke hva de er. Det var noe med hjertet. Han har aldri vært på dette sykehuset før. Han bor alene og ingen har nøkkelen til leiligheten. Er det blodfortynnende han står på? Hjertemedisiner? -Mannen ble ikke operert før legesenteret åpnet på mandag og kunne gi de nødvendige opplysningene.

Det er mange skrekkeksempler å lese i VG i dag: Her er skrekkeksemplene - VG Nett om Sykehus-Norge

I en annen artikkel melder VG at IKT Norge er oppgitt over alle dataproblemene i Helse-Norge, som for eksempel røntgenbilder som skysses fra ett sykehus til ett annet i svindyre taxier, og forslag om å sende pasienter til spesialist i charterfly i stedet for å ta dataproblemene på alvor slik ayt mer kan gjøres lokalt.

Det er helt klart at noe må gjøres, og jeg mener løsningen er logisk og enkel. Det må snarest åpnes for bedre samarbeid mellom leger og sykehus, innføres et felles system som løser nåværende problem med at man ikke kan laste ned/åpne hverandres filer og røntgenbilder, og sørge for at dette systemet er enkelt og selvforklarende slik at selv eldre leger som ikke er så god på pc kan forstå systemet.

Så slipper man kanskje enda et tilfelle av at en pasient med hjerneblødning må vente i 6 timer på at legen skal klare å overføre røntgenbilder, for at bildene så til slutt sendes med taxi. Det er jo faktisk farlig å være syk i dette som er verdens beste land å bo i.

Mange mener at det er vanskelig å bevare personværnet med et felles system som alle i helsenorge kan gå inn på, men jeg ser ikke at det er noe problem. Hver enkel må ha sin innloggingskode, og det vil kunne lagres informasjon om hvem som har lest hva i dine filer, og når det skjedde. Slik slipper man å være redd for at for eksempel en nyskjerrig sykehusansatt skal lese nabokonas fil til morgenkaffen sin. Så enkelt mener jeg det er- Det eneste som må til, er at det blir bevilget penger til å sette opp et slik system, og det vet man jo kan bli en kjempeutfordring.En annen urovekkende ting som kommer frem i VG i dag er at det finnes fler enn 50.000 behandlingsrutiner i bruk, og at man slettes ikke kan være trygg på at den neste lege du møter er enige i metodene til den første. Noe som kan føre til at man ikke helt vet hva man kan forvente. Noen leger bruker utdaterte rutiner, og andre har bare skumlest noe i en bok eller et legetidsskrift. Helserådgiver og spesialist i psykiatri, Øystein Eiring, leder undersøkelsen rundt dette og mener at kvalitetssikringen er meget mangelfull. Han sier:- Dette innebærer at det er svært uforutsigbart hvilken behandling og diagnostikk pasienten får. Det vil avhenge av sykehuset og noen ganger av den enkelte behandler. - Ingen har god oversikt over hva andre har gjort. Arbeidet har vært uten styring. Vi har jobbet i mange år på papir. Systemene har ikke vært brukervennlige. I noen foretak har de vært så vanskelig at folk har gitt opp, og laget nye prosedyrer, sier psykiateren.


Det kan da ikke være akseptabelt å fortsette med et system som er så feil som det vi har i dag? Noe må gjøres og det må gjøres NÅ!

Kan det kanskje være en ide å sette noen på saken, og finne ut hvilke prosedyrer som er best, og rett og slett utarbeide et system for hvilke av dem vi skal bruke i norsk medisin, slik at vi på den måten kan luke ut utdatert og dårlig info?

Hva om man faktisk får dette også inn i et felles datasystem, slik at alle landets leger og sykepleiere kan sette seg inn i det samme, og alltid få korekt informasjon hvis de er i tvil? Er det ikke på tide!?

Verdens beste land å bo i ja... Hvis du er frisk!

Samtidig med alt dette, så kommer regjeringen igjen med at vi må få ned sykefraværet. Snakk om å ha fokus på feil ting! Jeg gremmes hver gang jeg leser Stoltenbergs uttalelser om vanlige folk. Han som har vokst opp som statsminister/politikersønn og blitt oppdratt til å bli politiker vet vel lite om hvordan vanlige har det. Og hva blir det til denne gangen? Som vanlig bare mer stress og problemer for den som er syk. Reformer, reformer, reformer.... Stoltenberg gjør virkelig sitt beste for å få fokuset over på sykemeldte, som om det er Norges største problem for tiden. Men for all del.... Han må vel bare prøve å redde stumpene. Nå har jo folk flest fått han i vranghalsen, så noe måtte han vel endre fokus til, og en NAV reform har han jo akkurat trødd gjennom, så da kunne han ikke fokusere på det akkurat nå. Jeg lurer på hvor lenge det er til at folk slutter å snakke om dette også. Det blir vel ikke noen bedring på noe område, akkurat som NAV reformen bare førte til lengre køer og flere problemer for de syke.


Verdens beste land å bo i ja.........

Tror du sykefraværet går ned?
Ja, Jens har funnet svaret.
Nei, regjeringen er på bærtur.
10 kommentarer:

 1. Hele norge trenger omorganiseres+det skulle vært noen få store sykhus som tok seg av sin spesialitet,så man kunne samla all kompetanse vært sitt sted,Så de som event.bor nord på eksempel rygg måtte samles til et sted med fly,tog,eller hva som må til får og samle en type diagonese til en side av landet.med gjennomgang av hvert enkelt inndivid på et og samme sted,fra motakelse til rehabiltering var ferdig!Inntensitet,istedenfor den måten vi har i dag,doktor ventetid,bilder,ventetid,event.opprasjon,ventetid.
  Rehab. en til to ganger i uken,med reiser milevis for og komme til en fysio.terra.eller liggnende,også med lang ventetid?Klart mye leger og spesialister som ikke får lov til og bestemme
  hvor de vil bo,det kan hende vi hadde spart inn noen årsvek eller ganske mange!Men da kunne jo rejeringa satt dem på tiltak sånn at arbeidsledighets talla hadde gått ned litt!
  Jeg vet ikke sikkert men det er vel like mange i det offentlige som i det private,hvem andre land i verden får til det

  SvarSlett
 2. Hei, det er glimrende at du tar opp dette temaet, og jeg er helt enig i at det skjer for mange feil og overgrep i det norske helsevesenet. Den siste tids avsløringer om konsekvensene av et for dårlig IKT-system viser det med klarsyn. Derfor er det veldig viktig at vi har gode ombudsordninger for pasientene og gode systemer som motvirker misbruk av pasientinformasjon.

  Det jeg er uenig med deg i er virkelighetsbeskrivelsen din. Norge er nok, sammen med mange EU-land, de aller beste landene å være i hvis du blir syk. Enkelthistoriene i avisene er viktige for at vi skal holde søkelyset på pasientsikkerhet, men du må se på selve systemet vårt og statistikk fra området for å få et helhetlig bilde av kvaliteten på det norske helsevesenet.

  Feil kommer alltid til å skje i helsevesenet fordi helsetilbudet i Norge består av flere titalls tusen enkeltmennesker. Og som kjent gjør mennesker feil.

  Alle nordmenn kan være trygge på at de vil få hjelp i verdensklasse hvis de blir akutt syke. Ikke nok med det, ingen vil spørre om betaling før du blir behandlet. God sykehusbehandling er gratis i Norge i motsetning til de fleste andre land i verden.

  Jeg vet det er en dårlig trøst for dem som opplever å bli feilbehandlet e.l., derfor er det viktig å holde søkelyset på kvaliteten, slik du gjør.

  Men vi må ikke svartmale og spre frykt. Norge er det beste landet i verden å være syk i.

  SvarSlett
 3. Det ville sikkert hjulpet om vi fikk private sykehus i alle landsdeler.

  SvarSlett
 4. Privatiser det Norske helsevesenet.

  Slik det halvkomunistiske helsesystemet fungerer nå, har vi bare middelmådige leger/helsepersonell rundt om på sykehusene.

  Eliten blandt legene arbeider i det private.

  De beste sykehusene finnes i de største byene, i småbyene risikerer du rett og slett å dø.

  I et rikt land som Norge vil et privat helsevesen fungere bedre.

  SvarSlett
 5. Takk for flotte kommentarer. Det er godt å se at folk engasjerer seg! Jeg "lar skravla gå" når jeg først blir engasjert, og skriver til jeg føler jeg har fått alt ut. Jeg har vel personlig vært en del misfornøyd med systemet vårt, og har nok derfor latt dette innlegget bære litt preg av personlig frustrasjon. Samtidig har jeg i bakhodet folk jeg kjenner som har vært utsatt for feilbehandlinger, et tilfelle med døden til følge, og har vel derfor tatt litt hardt i.

  Som Henning kommenterer, så burde jeg nok kanskje ikke gå så langt at det oppfattes som svartmaling av dagens situasjon, fordi det er helt klart et faktum at vi i mange tilfeller er overlegen de fleste land når det kommer til rask og billig hjelp. (Jeg sier billig og ikke gratis da man stort sett må ha etterfølgene behandling, røntgen o.l og må betale for dette) Det er helt klart noe som fungerer i helsenorge også, og vi må virkelig forsøke å holde på de gode ordningene vi faktisk har. Det burde jeg nok ha nevnt i min bloggpost, men sånn ble det ikke. Jeg er tross alt bare en amatørblogger med "munndiare" som lirer av meg følelser i form av ord. ;) Så håper jeg folk forstår at jeg, som de aller fleste nordmenn, er glad i landet mitt, og selvfølgelig setter pris på alt som er godt med det!

  Og til anonym: Vet ikke om det er samme anonym på de to innleggene, men du har rett i at det kan være godt å se på alternative løsninger på flere områder. Og ja, kanskje privatsykehus kunne hjulpet på både kvalitet, og ventelister.

  SvarSlett
 6. Tre anonyme innlegg faktisk klarer vi flere?

  SvarSlett
 7. På Feiring så har de ett oppdatert datasystem der de har journalene lett tilgjengelig i databaser de får rett opp på en pda.
  Slipper løping rundt over alt etter papirer mm.

  SvarSlett
 8. Hei, ja verdens beste land....

  Men har du noen gang tenkt over at selv om Norge har problemer på enkelte områder så er det ikke sikkert at de problemene ikke eksisterer i andre land, som begynnelsen på skrivet ditt anntyder.. For alt jeg vet så KAN de fleste land ha vesentlig mer "feil og mangler" enn det Norge har.
  Jeg vet ikke, jeg har kun innformasjon om hvordan ting fungerer i Norge igjennom norske mediaer.. å der står det seff lite om andre lands "interne problemer".

  Videre så nevnere du en felles base for pasient informasjon. Dette er i ogforsei ikke noen dum idè, slike systemer blir ofte brukt i kommunehelsetjenesten.
  I Stavanger bruker vi feks. et journasystem hvor vi kan overføre journalene til andre virksomheter,. feks mellom forskjelige hjemmebaserte soner eller til sykehjemmene. I dette systemet kan jag som annsatt hente opp info om alle som er registrert med journal i hele kommunen, MEN forsøker jeg og hente opp journalen til en som ikke tilhører min avdeling får jeg opp et vindu hvor jeg må forklare hvorfor jeg trennger denne tillgangen.
  SÅ får jeg tilgang til journaln. Så vil min leder få melding om hva jeg har gjort og min forklaring som igjen må vurdere om jeg hadde lov eller om det var brudd på taushetspliken som jeg har.

  Her fungere dette systemet etter som hver journal hører til i en eller annen virksomhet og kun untaksvis må hentes opp fra enn annen sone/avdeling.

  Et landsomspenden system vil jo si at jeg som "frisk" har journalen hos min fastlege, blir jeg syk/skadet på kvelden og må til legevakt/sykehus (kansje i en helt annen kommune) "hører jo juornalen min til min fastlege SOM HAR STENKT..
  Da må legen eller annet helsepersonal gjøre et "innbrud" i journalen, som det kalles. da kommer det store spmet. HVEM skal kontrolere nødvendigheten av dette innbrudet? Skader og sykdommer er ikke uvanlig i kveld/helg og skal vi må jo da trenge flere tusen persone som må ha dette som jobb, altså kun vurdere nødvendigheten og hvordan kan en person i oslo feks. vite om jeg virkelig var hos på legevakten i bergen natt til lørdag?

  Dette er store spm som må besvares før noe slik kan settes i geng, men jeg er enig at noe må gjøres. Jeg er bare redd for at dine "løsninger" virker litt vel enkle og lite gjennomtenkte..

  Videre nevner du et ønske om en database med prosedyrer, dette mener jeg finnes for sykepleiere og annet helse personell (vet ikke hvordan det er med leger) men i de fleste tilfellen så kan ingen menesker behandles etter en oppskrift, folk er forskjelliger og "like" sykdomer kan også være veldig forskjellige på forskjellige mennesker og trenger kansje forskjellig behandlinger...

  Lengre orket jg ikke å lese... men jeg fikke et klart inntrykk om at din kunskap om helsevesenet har du fått fra media. Det vil si at du hører masse negativt om et system, og handler saken om noen som ikke får den hjelpen de vil ha, får du kun pasientens/brukers side av saken (helsetjenesteyterene har jo taushetsplikt) slik at "helsevesenet" aldri får forsvart seg.
  Videre tipper jeg at du (som gjenomsnitlig journalist som skriver om det norske helsevesenet) ikke vet forsjellen på en hjemmehjelper og en hjemmesykepleier...

  SvarSlett
 9. Mørke tall.
  jO LEGER OG SYKEHUS HAR TAUSHETSPLIKT PÅ EN SLIK MÅTE AT NÅR FEIL BEGÅS BLIR SAKER FEID UNNA INTERNT.iNGEN TYSTER PÅ SINE.oG VI HØRER STADIG OM DE FEIL SOM SKJER I NABO LAND.oG MØRKE TALL FORBLIR INTERNT I Norge.
  Har selv opplevd skrekk behandling,feildiagnose og behandling i system uten og være i stand til og nekte.mange år av mitt liv er totalt revet i fra meg.Keisersnitt uten bedøvelse,ja tenk at det fikk media med seg ved en svensk dame hadde opplevd,mens mørke tall og taushetsplikt forblir med det som skjer in Norge.slike saker vekker de vonde minnene tilbake,Keisersnitte jeg opplevde forblir et mareritt.En ting er at leger er bare mennesker men de må også stå for de feil de begår,og kunne innrømme sine tabber,men istedenfor så tar de en beskyttelse-metode og tier og hjelper hverandre ingen tyster og der ligger den store tabben blant sykehus og leger.
  Npe er noe tull en instans som er der for og trenere saker for dem som har opplevd lege-tabber.de fleste får avslag.Så da kan de leke doktor uten særlig medfølelse.Og skjer det en tabbe så kan de fortsette fordi de ikke får noe etterfølgelse av den grunn.Før i tiden utdannet leger seg fordi de elsket sitt yrke i dag blir de fleste utdannet som lege fordi de tjener bra!Ikke nødvendigvis for at de liker sitt yrke.

  SvarSlett
 10. Til nest siste anonym,(24. februar 2010 23.12) som ikke orket lese bloggposten min, men alikevel kommenterer den: Synes det er festelig og underholdene at du faktisk kaller meg journalist. Det tar jeg som et kompliment! Selv gjentar jeg ofte at jeg bare er en vanlig hobbyblogger som skravler litt for min egen del, om mine meninger og erfaringer. Og det er nettopp det jeg gjør også i dette tilfellet. Om du hadde giddet å lese det ville du sett at jeg skriver at jeg uttaler meg på grunnlag av egen og kjentfolk sine erfaringer. Forøvrig debatterer jeg ikke med folk som ikke en gang leser før de skriver kommentarene sine. Og selv om jeg både vet forskjellen på hjemmehjelp (Det heter ikke hjemmehjelper) og hjemmesykepleier, og så sannelig så vet jeg også forskjellen på en penn og en blyant, så er det ikke det det handler om nå.


  Til siste anonym (25. februar 2010 11.20): Det må ha vært helt forjævlig å gå igjennom det du måtte gå igjennom, og jeg synes det er forkastelig at slike ting skal bli lagt lokk på. Slike og andre alvorlige legefeil skjer jevnlig i dette landet, og bør ikke ties om. Du har min dypeste medfølelse og jeg håper du ikke behøver å oppleve en slik smerte igjen!

  SvarSlett

Hyggelige kommentarer og hilsener gjør meg glad! Personangrep rettet mot meg selv eller andre vil bli slettet. Benytt gjerne alternativ: "Navn/nettadresse" når du kommenterer, om du ikke linker til egen blogg, så er det lettere for meg å svare deg. :)

Related Posts with Thumbnails