7. mai 2010

Norsk Tipping - En gulvrullende treåring med raserianfall får det som han vil?

Norsk Tipping er veldig sur. Faktisk så sur at det nesten ikke er til å holde ut. Før i tiden kom det inn masse penger på spilleautomater, mesteparten fra spilleavhengige, og mye av det fra spilleavhengige familiefedre som spillte seg fra gård og grunn. Dette likte ikke staten, som valgte å ta vekk alle spilleautomater fra butikkene i landet vårt. Det må gjøres, for vi har jo alt for mange spilleavhengige i landet vårt, mente staten.

Men noe måtte gjøres for å blidgjøre Norsk Tipping, som nå lå og rullet på gulvet som en rasende treåring og ropte "vil ha, vil ha". De tillot derfor at Norsk Tipping skulle få monopol på 4000 "snille" automater, og de skulle få slippe å dele med idretten og Røde Kors. "Snille" automater er automater som ikke fenger like mye og som man ikke kan vinne like mye på, og som staten mener derfor heller ikke vil gjøre flere folk spilleavhengige. Men de stillte også strenge krav til hvor og hvordan disse skulle kunne plasseres, slik at det i dag kun har blitt funnet plass for halvparten av de nye automatene. De skal nemlig ikke plasseres slik at de kan friste de som har en avhengighet, og et viktig kriterie der var at det ikke skulle være automater i dagligvareforetninger, det stedet man jo faktisk vet hundre prosent sikkert at også spilleavhengige er nødt til å besøke fra tid til annen.

Dette likte ikke Norsk Tipping i det hele tatt. Det fantes jo over 20000 automater i landet før, men nå har de bare 2000 nye, ikke like innbringene automater. Før sto det folk og puttet på penger i nesten hver eneste butikk i landet, men nå som automatene står andre steder, ikke deler ut smågevinster like ofte, og ikke frister like mye, så kommer de ikke. Hvor er de?

De spilleavhengige hadde funnet seg nye måter å spille på og var fornøyd med det. De fleste gikk over til nettspill, men også noen til bingohaller og lignende. Ja for alle spill man var vant til fra automatene, fantes plutselig på internett, og det fristet jo så klart veldig for de spilleavhengige å kunne "fortsette der de slapp," på de samme slags spillene de hadde tapt på sist. For statistikken tilsier jo at hvis du holder deg til det samme spillet lenge nok, så vinner du tilbake tapet ditt, eller hva? Slik tenker i allefall spilleavhengige, og de ble overlykkelige da de så reklamer som fortalte at "nå kan du finne alle dine favorittspill på nett", "vi har spilleautomater på nett", "kom til oss." Fantastiske nyheter! De som vil spille, koste hva det koste vil, finner muligheter til å fortsette å spille uansett. Så nå ble spillingen gjort hjemmefra, eller fra kontoret, for de som fremdeles hadde en jobb å gå til. Noen opplevde at de ikke lenger trengte å være redd for at naboer, slekt og venner skulle se dem, og begynne å lure på om de spillte for mye. Og nå slapp de jo å gå fra butikk til butikk, men trengte bare å sitte på et og samme sted hele døgnet. Noen få hadde nok også klart å slutte med spillingen, og det var jo bra, men det store flertallet fant det nå lettere å spille, og lettere å skjule spillingen sin for familien og andre kjente. Flott, tenkte statens overhode, for nå slipper vi å høre så mye om dem, og nå er de jo ute av offentligheten, så kan vi si at dette har vært et vellykket tiltak. Ja kanskje trekker vi til oss flere velgere på dette også.

Men Norsk Tipping var ikke like fornøyd. Tidligere var det jo spilleautomatene som fikk pengene som de spilleavhengige mistet, men nå gikk det helt andre steder, og noen hadde til og med sluttet. Her måtte noe gjøres. Dermed ansatte de en politiker som styreleder, for hva er vel bedre enn en politiker som har vært partileder og sittet på stortinget som minister, når man skal finne ut hvordan man skal få staten til å forstå at man vil ha inntekten sin tilbake? Også atpåtil en som ser så hyggelig og blid ut, ja det må jo være et fantastisk sjakktrekk for å få staten til å forstå at nå måtte man få spilleautomatene tilbake i butikkene.

Og dne nyansatte Lars Sponheim var ikke sen og be, han visste nemlig råd. Vi ber om en lovendring, sa han. Jeg skal snakke med staten, så forstår de at de ikke kan behandle oss på denne måten. Man kan jo ikke la Norsk Tipping bli liggende på gulvet med raserianfall, kan man vel? Sponheim gikk sporenstreks til sin gamle venn staten og ba om at loven måtte endres, slik at Norsk tipping igjen får sette automater i dagligvareforetningene. For bare slik kan de spilleavhengige som nå har gått over til nettspill se automatene, og igjen fristes til å putte penger i dem.

Hei min kjære, gamle venn, sa staten, og smilte til Sponheim. Det er klart du skal få en lovendring, kompis. Selvfølgelig skal Norsk Tipping få det som de vil. Det er jo forferdelig synd at de er så triste og sure. Og det må vi jo ordne opp i med en gang. Så, så!

Eller....sa staten egentlig det? Det gjenstår å se, men det er det jeg forventer at skal skje. Vi får følge godt med i VG, så kommer vel den oppfølgeren snart, og vi får vite om det igjen blir fristelser for de spilleavhengige i matbutikkene, eller om staten holder seg til det de sa første gang.

Hva tror du? Og tror du Sponheims bekjentskap til staten har noe å si?

9 kommentarer:

 1. Finn Bjørn Grøgaard7. mai 2010 kl. 12:18

  Jeg har skumlest innlegget ditt, og vil bare få komme med en korrigering av faktafeil; Norsk Tipping eide ikke automater fram til 1997, da de gamle ble endelig forbudt den 1. juli. De automatene som da var i markedet, tilhørte operatører eller organisasjoner.

  Med 38 år i automatbransjen, så har jeg fulgt godt med på det meste som har skjedd.

  Argumentet om at bransjen ikke kunne kontrolleres var bare et påhitt for å stjele en hel næring fra de private og gi den til et halvstatlig organ.

  Når automatene nå foreslås plassert i dagligvarebutikkene, er et av hovearbumentene mot de private slått ihjel, og farsen er komplett.

  SvarSlett
 2. FBG: Hvis du er så sikker så får jeg vel tro deg på det da. Jeg var helt sikker på at jeg husket at Norsk Tipping delte automatmarkedet med veldedighet og sport, før de fikk monopol. Noen ganger spiller hukommelsen meg et puss, og det får man vel bare leve med. :) Men da er det jo bare enda mer urettferdig at de har skviset de andre ut av markedet, og enda mer forferdelig om de får sette automater tilbake i butikkene igjen. Mange takk for innspillet og korrigeringen.

  SvarSlett
 3. Eeehhh ...

  "De tillot derfor at Norsk Tipping skulle få monopol på 4000 "snille" automater, og de skulle få slippe å dele med idretten og Røde Kors."
  ---> Tror du skal undersøke forholdet mellom Norsk Tipping (NT) og idretten litt nøyere - det er jo mildt sagt merkelig å antyde at NT ikke vil dele med idretten.

  "Ja for alle spill man var vant til fra automatene, fantes plutselig på internett"
  ---> Det gjorde de jo også selvsagt lenge før automatene forsvant.

  "For statistikken tilsier jo at hvis du holder deg til det samme spillet lenge nok, så vinner du tilbake tapet ditt, eller hva?"
  ---> Hva?!? Du mener automatene er/var programmert til å gå i null? Statistikken sier nok heller at jo lengre du spiller, jo mer taper du (noe som også ville passet bedre til poenget ditt her).

  "Sponheim gikk sporenstreks til sin gamle venn staten og ba om at loven måtte endres, slik at Norsk tipping igjen får sette automater i dagligvareforetningene. For bare slik kan de spilleavhengige som nå har gått over til nettspill se automatene, og igjen fristes til å putte penger i dem"
  ---> Siden du later til å forutsette at de spilleavhengige opprettholder sin spilling uansett, og bare skifter "spilleverandør" - er det ikke himmelvidt mye bedre at folk spiller gjennom Norsk Tipping (og dermed indirekte bidrar til norske lag og foreninger) enn at de sender pengene sine til utenlandske aktører med base på Malta, Jomfruøyene e.l. ...

  Får nøye meg med å pirke på dette.

  Mvh.
  Tilhenger av Norsk Tipping

  SvarSlett
 4. Tilhenger av Norsk Tipping:

  1-Norsk Tipping har nå monopol på det som før gikk til idrett og veldedighet, ikke sant? Selv om de gir ut noe til enkelte foreninger, har mange mistet den inntekten de hadde på automater før, og av det jeg har hørt/lest er ikke idretten fornøyd med dette.

  2-Det kom en stor mengde nye spillesider på nett da det ble kjent at spillemaskiner skulle bli forbudt, og disse fokuserte på å reklamere med at de hadde de nøyaktig samme spillene som maskinene hadde før.

  3-Du har ikke lest skikkelig. Jeg skriver at det TROR spilleavhengige. Ikke at det er slik. Les før du kommenterer. :)

  4-Jeg har da ikke sakt at jeg synes noen av delene er bra. Slettes ikke. Men det er ikke bra å først ta automatene vekk, for så å sette dem tilbake. Det handler i så tilfelle ikke om at spilleavhengige ikke skal bli fristet til å spille, emn at de vil ha folk til å støtte Norsk Tipping. Enkelte, som jeg skrev i innlegget, har sluttet å spille, men de som ikke har det vil fortsette uansett hva, enten det er nett eller automater eller bingo. De som har flyttet over til nett vil forbli der. Det er de som har klart å slutte som vil bli fristet til å starte igjen på disse såkalte "snille" automatene. Håper det ble mer forståelig for deg nå.

  5-Sytpeis! Noen skal alltid klage. :p

  SvarSlett
 5. Hei

  Ville bare si at jeg syntes denne bloggen om automater og NT / vs de private var god lesning.

  Jeg er enig i at det ikke er noen poeng å fjerne noen automater for å sette inn andre.

  ( Det gikk forøvrig flere måneder før jeg prøve ett av spillene til norsk tipping på automat, og det frister ikke noe til å prøve igjen, spillene er kjedelig, ville ikke engang benyttet tid til spill for tidsfordriv engang. )

  Få tilbake de morsomme spilleautomatene, men putt dem gjerne i egene spille-automat-hus. alla Casino. slik at man slipper å måtte gå forbi dem om man helst vil være uten dem.

  så kan de som vil selv OPPSØKE autoamatene.

  SvarSlett
 6. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Det er fint at du syntes det var god lesning. Har det gledet en person, så er det godt nok for meg. :) Tusen takk for flott og saklig innspill.

  SvarSlett
 7. Morn igjen.

  1) "Selv om de gir ut noe til enkelte foreninger, har mange mistet den inntekten de hadde på automater før"
  ---> Orker ikke lete fram tall på NTs utbetalinger til idrett (og kultur mm.), men jeg vet f.eks. at de i fjor utbetalte over 200 millioner kroner til lag og foreninger bare gjennom den relativt nye ordningen Grasrotandelen. Og så har vi meget store beløp i såkalte tippemidler til anlegg osv. Syns det er håpløst å anklage NT for ikke å ville dele med idretten, som du uttrykker det.

  2) Mange nye spillesider dukket opp, ja. Men du skriver "alle spill man var vant til fra automatene, fantes plutselig på internett", og mitt poeng var kun at de allerede var høyst tilgjengelige på nettet før automatene forsvant. Spilleavhengighet i form av nettspill dukket ikke opp først da.

  3) Syns fortsatt utsagnet "For statistikken tilsier jo at hvis du holder deg til det samme spillet lenge nok, så vinner du tilbake tapet ditt, eller hva? Slik tenker i allefall spilleavhengige [...]" er tvetydig, og at formuleringen "statistikken tilsier jo" fort tolkes som at du henviser til statistikk. (Tror heller ikke mange spilleavhengige innbiller seg at det fins statistikk som forteller at de kommer til å gå ut i null - de aller fleste vet at de aller fleste taper, men kan likevel håpe på å "slå systemet" og stikke av med premie.

  4) Jeg er ikke tilhenger av automater i dagligvareforretninger, men prøvde å spørre om hvor du foretrekker at folk spiller, hvis du mener at de spilleavhengige opprettholder sine vaner uansett, men bare skifter spillemedium.

  5) Personangrep rettet mot meg er altså greit, skjønner jeg.

  6) Om Lars Sponheim ser hyggelig og blid ut, kan vel også diskuteres...

  Over og ut.

  Mvh.
  Tilhenger av Norsk Tipping

  SvarSlett
 8. Finn Bjørn Grøgaard8. mai 2010 kl. 10:37

  Hei, igjen! Jeg våknet idag med en klar følelse av at jeg hadde feilinformert, og jeg beklager at jeg skrev 1997 og ikke 2007 som er korrekt!

  De spede forsøkene som Norsk Tipping gjorde fram til de fikk monopolet endelig innført, kan knapt kalles automadrift.

  Da de private og organisasjonene endelig fjernet sine automater med deadline 1. juli 2007, hadde Norsk Tipping de aller fleste (alle ?)av sine automater på lager, de var dessuten ubrukelige, og ble erstattet med nye.Mange, mange millioner var brent av bare på tull.

  Forøvrig er jeg ikke i tvil om at Norsk Tippings automater idag er avhengighetsskapende,og at det bare er den beskjedne mengden utplassert som gjør at det ikke er et ramaskrik på støttetelefonen.

  Hvis NT får tillatelse til å sette opp sine automater i dagligvarebutikker, eller puber (alkohol og spill er den farligste kombinasjonen) så har vi i løpet av noen få år sett utviklingen av et perfekt statlig hykleri.

  SvarSlett
 9. Jeg spilte for 4000 tusen i måneden da de agresive spille automatene var på butikker og utesteder kiosker. har spilt 1 gang på automatene de såkalte snille! Vell snille er de ikke tapte 200 kr på ca 1 min så det er bare tull, men det at jeg må ha spillekort gjør det mindre spennende å bruke dem! Hvorfor kan vi ikke få casinoer istedet i Norge slik at vi som sliter er tørlagte kan leve et godt liv ! Bra side foresten

  SvarSlett

Hyggelige kommentarer og hilsener gjør meg glad! Personangrep rettet mot meg selv eller andre vil bli slettet. Benytt gjerne alternativ: "Navn/nettadresse" når du kommenterer, om du ikke linker til egen blogg, så er det lettere for meg å svare deg. :)

Related Posts with Thumbnails