8. apr. 2010

Trenger man gebisset sitt i etterlivet?

MERKELIG FUNN: Her er gebisset som Astrid Ekeland fant. Tidligere har hun også funnet beinrester på kirkegården. Foto: Gunn-Bente Stølen/GrendaJeg har aldri tenkt på det før, men det er jo litt merkelig.... Et gebiss er jo et hjelpemiddel av plast, som naturen ikke kan ta til seg og derfor aldri vil forsvinne. Nesten en form for protese. Den døde trenger jo slettes ikke gebisset sitt mer, men begraves alikevel med det...er dette vanlig prosedyre? Hva mer begraver man isåfall folk med som jeg ikke har tenkt på? Stokk/krykker/gåstol? Neida, det var ikke seriøst ment, men hva med proteser til ben og armer? Og hva skjer egentlig med silikoninnlegg i pupper, rompe, kinnben og andre steder? Hvor lang nedbrytningstid har silikon egentlig, og blir man begravd med alt dette også, eller blir det tatt ut? Det er jo en form for forsøpling, er det ikke?

Det er selvfølgelig trist at Astrid Ekeland fant et gebiss på en grav, og det burde jo ikke ha skjedd. Gebisset tilhørte sansynligvis hennes onkel, og må ha kommet til overflaten da hennes fetter ble gravlagt i samme grav denne vinteren. Hun har også funnet to små benrester der litt tidligere i vinter. Sansynligvis har disse tingene blitt oversett av graverene siden det var veldig mye sne der da de åpnet graven for den nye kisten. Å finne disse tingene var sikkert en anelse traumatisk for henne, og man kan vel si at graverene burde ha sett litt bedre etter for å ungå at noe slikt kan skje. Man vil jo helst ikke se levninger etter døde slektninger på graven. Men så var det dette gebisset da.... burde egentlig gebisset ha vært i graven i det hele tatt? Jeg synes egentlig ikke det. Men hva mener du?

6 kommentarer:

 1. Jeg trodde faktisk at gebiss, proteser, smykker o.l. skulle fjernes fra døde, og at det gjerne ble gjort av begravelsesbyråets folk når den døde ble stelt og lagt i kisten...

  SvarSlett
 2. Skandalen er jo at folk er så hensysnsløse med naturen.

  Beinrester på kirkegården ? No shit sherlock !

  Mvh
  Skaftetryne

  SvarSlett
 3. Anonym nr1: Ja nettopp! Jeg har også alltid antatt at alle personlige ting ble fjernet, og at gebiss og andre proteser var en del av det som ble tatt vekk. Nå er jeg heller usikker på hvordan rutinene er, men mener at man ikke burde gravlegges med slike ting.

  Anonym nr2: At det finnes benrester på kirkegården er det ingen som reagerer på, men at de blir liggende oppå en grav, er litt feil. De skal jo helst ligge i jorden. Hvis du leser artikkelen i VG så vil du se at det jo faktisk er gebisset hun reagerer på, og at hun bare også nevner beinrestene hun hadde funnet for noen mndr siden. :)

  SvarSlett
 4. Hva er det neste? Begraves med husdyr og eiendeler?

  SvarSlett
 5. Jeg jobber som graver på fler kirkegårder. og det er nok ofte det blir liggende "rester" igjen i haugen. Men vi gjør det vi kan for å fjerne dette. Det som blir en overraskelse er når det har vært regn,snøen går eller når noen kommer og skal plante i haugen. Regnet skylder bort jorden og da dukker slike ting fram.
  Gebiss dukker veldig sjelden opp heldigvis.

  Man kan ikke si det er krise og bli hysterisk når sånt dukker opp på en kirkegård, og man går ikke til VG med slikt. Det tar men med kirkegårdspersonalet eller kirkevergen!!

  SvarSlett
 6. Roy: Takk for kommentaren. Greit å høre fra noen som jobber som graver. Tror ikke noen ble hysterisk, men man kan jo kanskje ta kontakt med kirken før man ringer avisen ja. Uansett er det vel ok å få vite at slike ting kan forekomme. Hvordan er det med gebiss og andre kunststoffer da? Vet du om det er vanlig å bli begravd med dem?

  SvarSlett

Hyggelige kommentarer og hilsener gjør meg glad! Personangrep rettet mot meg selv eller andre vil bli slettet. Benytt gjerne alternativ: "Navn/nettadresse" når du kommenterer, om du ikke linker til egen blogg, så er det lettere for meg å svare deg. :)

Related Posts with Thumbnails