14. mai 2010

Barn leker, tester grenser og utforsker. Sånn er det bare. Barn er barn, og det må de få lov til å være.

I alle tider har barn testet hvor grensene går, ikke bare foreldrenes oppdragelsesgrenser, men også egne grenser. Det er vanlig at barn utforsker verden, og seg selv, og da skjer det også fra tid til annen at noen barn velger å kle av seg for å utforske forskjellene på egen og annet kjønns utforming. Dette er helt naturlig, og det er ikke galt. Jeg har lest mange psykologuttalelser om hvordan man skal reagere hvis barn viser tegn til å utforske sin seksualitet, og felles med dem alle er at de mener det er naturlig og noe man må akseptere. Det viktigste er at man ikke traumatiserer barnet/barna med å gripe inn på en brå måte, og man må for all del ikke kjefte og skremme. Dersom det foregår offentlig er det greit å si at dette er privat, og å forsøke å forklare at å ta på tissen sin er noe man gjør når man er alene, og noe man ikke skal dele med andre før man er voksen. Det er mulig å la barna forstå at man ikke synes de skal være naken sammen med andre, uten at man ødelegger barnas selvbilde og fremtidige seksualitet. Barn forstår og aksepterer det når de får saklige og konkrete beskjeder, dog på en forsiktig måte. De forstår ikke panikk, utspørring og kjefting. Da blir de redde, og forsøker å finne en utvei, og det kan fort få dumme resultater.

I saken som VG har skrevet om har det gått fryktelig galt. Det har utspørringen av jenta skremt henne så mye at hun har trodd hun har gjort noe forferdelig galt, som hun kunne bli straffet for. Hun trodde straffen kunne bli at hun ikke lenger fikk lørdagsgodtet sitt, (sansynligvis en straff hun kjenner fra før) og valgte derfor å legge skylden på de to guttene. Dermed ble det rettsak, fordi nå trodde man jo det var snakk om voldtekt. De to guttene har jo blitt like redd for om det de har gjort var galt, og selv om det ikke var snakk om tvang, så har de lagt skylden på hverandre i håp om å ikke få straff selv. Dette er helt naturlig for barn som er redde for foreldre, dommere og politi, og bekymret for hva straffen vil bli. Her har tre venner lekt sammen, og testet grenser, for så å bli "avslørt," kjeftet på, traumatisert med politiavhør, og en voksen og skremmende rettsak.

De aller fleste barn har fra ganske tidlig av dannet seg et klart bilde i hodet av at det er bare tyver og slemme mennesker som blir hentet av politiet. Dette kan derfor ha satt spor for livet, og man kan lure på om disse menneskene vil vokse opp med et forskrudd bilde på egen kropp og på hva sex er. Nå har de jo, lært i meget ung alder, at sex er fyfy, og de vil kanskje forbinde det med skam for resten av livet. De vet nå at man må ikke være naken, eller ta på visse kroppsdeler, for gjør man det blir det panikktilstander hos de voksne, og så kommer politiet og henter deg. Det er veldig tragisk at dette har skjedd, for det kunne jo vært løst på en mye enklere måte, uten at noen hadde tatt skade av det, og det er jeg redd for at noen har nå.

1 kommentar:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett

Hyggelige kommentarer og hilsener gjør meg glad! Personangrep rettet mot meg selv eller andre vil bli slettet. Benytt gjerne alternativ: "Navn/nettadresse" når du kommenterer, om du ikke linker til egen blogg, så er det lettere for meg å svare deg. :)

Related Posts with Thumbnails