20. apr. 2010

På egen risiko, sies det nå...

Beskjedene har blitt endret hele veien, og nyhetene har meldt at asken er vekk, nesten samtidig som de melder at asken er over landet. At det snart er over, rett før og etter at de skriver at det snart setter i gang for fullt igjen. Flyplasser åpnes og stenges hele tiden.
 Foto: LUCAS JACKSON
Flere av flyselskapene har klaget på at de har ment at restriksjonene har vært for strenge, og de har nå fått lov til å bedømme selv om de skal fly i områder med liten askespredning. Nå er det jo for øyeblikket ikke så mye aske i luftrommet over Norge, men det var en anelse helt i sør i ettermiddag, og det førte til at SAS valgte å snu to fly og sende dem tilbake til henholdsvis Bergen og Oslo. Det var kanskje ikke nødvendig, men de hadde ikke et så klart bilde av hvor de kunne fly at de turte å lande i Kristiansand. Mange piloter mener at asken er farlig også i områdene med meget tynn spredning, og er ikke glad for at flyselskapene fra nå av kanskje vil ha dem til å fly i disse områdene. Men fra nå av har altså flyselskapene lov til å sende fly inn i områder med lav askekonsentrasjon om de selv bedømmer det til å være trygt. Hva mener du om dette?

En annen sak er at folk ikke vil fly før alt dette er helt over, og at mange anser det som farlig, eller bare velger andre transportmidler for sikkerhets skyld. Foretningsfolk drar ikke rundt i landet for å holde møter, og andre reisende velger å være hjemme i frykt for nye askeskyer som kan komme, og dertil problemer med å komme seg hjem igjen. Da er det altså begrenset antall pasasjerer per fly, noe som igjgen fører til at flyselskapene setter inn et begrenset antall fly. Det vil ta tid før dette normaliserer seg og alt er i rute som det skal. Men en ting er helt sikkert, folk leser om dette. Og folk leser bloggene som omhandler dette temaet. Noen vil bare vite alt, inkludert andres meninger, mens andre leter etter forum for å få sakt sin mening, eller for å få ut litt frustrasjon. Hvis jeg kan bidra til det, så er jo det bare supert, så klag gjerne litt her dersom du har behov for det. :)

Jeg tror nok at dette snart er over, og at de ekspertene som mener at det ikke vil komme mer aske til Norge, og at folk bare skal la være å avbestille feriene sine. Forhåpentligvis stemmer det, og ting kan bli normalt igjen. De økonomiske følgene vil nok få sine etterspill, men forhåpentligvis er det over i tide til å avverge langvarige permitteringer, konkurser og nelegging av småflyplasser. Nå får vi bare krysse fingre og tær for at Katla  ikke våkner...

Har du blitt påvirket av askekrisen?

Er det riktig at flyselskapene får velge selv, eller bør staten ta det ansvaret? Stem gjerne, og skriv din mening som kommentar. (Avstemningen er fra Dagbladet.)

 
Er det riktig å la flyselskapene selv vurdere risikoen?
Ja
Nei

6 kommentarer:

 1. Når dei ikkje fekk fly så klaga dei på at reglane var for strenge, men når dei no får lov å fly så nektar dei fordi dei meiner det er for farlig.

  Spill for galeriet?

  SvarSlett
 2. Det er veldig uheldig at man nå overlater til de som har størst økonomiske interesse av å fly å avgjøre om flygingen er forsvarlig. Det er overhodet ikke vanskelig å tenke seg at flyselskaper som har en anstrengt økonomi - det vil si omtrent alle - kan komme til å presse gjennom flyginger som burde vært kansellert. Ikke fordi man er onde eller dumme, men fordi man bagatelliserer risikoen.

  For øvrig er det interessant å se formuleringen om at flyselskapene nå skal fly i tvilsomme områder "på egen risiko". Det er vel først og fremst passasjerene som må bære denne risikoen?

  SvarSlett
 3. Til syvende og sist er det vel passasjerene som tar en risiko. Jeg er glad jeg ikke er pilot. Hva gjør de hvis de tror det usikkert, men flyselskapet sier de må fly.

  SvarSlett
 4. Samlesvar til alle: Spill for galleriet er det ikke da det er flyselskapene som klaget på at de ikke fikk fly, men pilotene som klager på at de er redd for å fly.

  Pilotene har lov til å nekte å fly, om de oppfatter noe som farlig, enten det gjelder aske eller noe annet.

  Pasasjerene tar vel også den risikoen på eget ansvar, kan man vel si. Jeg ville på forhånd sjekka opp fakta, og tatt et valg om jeg ønsket å være med på det flyet. Det tror jeg de fleste gjør. Men forsåvidt er det jo ingen skumle soner i norge akkurat nå. Og det blir det kanskje ikke heller mer. :)

  SvarSlett
 5. Det ble ikke skummelt å fly før jeg begynnte å lese VG og DB , for de mesker seg med alt som er negativ og vinkler alt akkurat dit det selger mest , shame on you

  SvarSlett
 6. Sant nok det. Avisene skremmer og krisemaksimerer for å få flest mulig lesere. Sånn er det bare. :)

  SvarSlett

Hyggelige kommentarer og hilsener gjør meg glad! Personangrep rettet mot meg selv eller andre vil bli slettet. Benytt gjerne alternativ: "Navn/nettadresse" når du kommenterer, om du ikke linker til egen blogg, så er det lettere for meg å svare deg. :)

Related Posts with Thumbnails