12. apr. 2010

Nett eller papir?


NEDGANG: Norsk mediebarometer viser at andelen som leser aviser har sunket fra 68 prosent i 2008 til 65 prosent i 2009. Foto: ScanpixVG melder at salget av papiraviser fremdeles går nedover, men at flere og flere lester aviser på nettet. Jeg ser på dette som en god nyhet. Det er vel en naturlig utvikling, og noe de aller fleste forsto ganske så tidlig at kom til å skje. Avisene har hatt god tid på seg også, til å omdirigere lesere til nettet, og til å finne nye måter å ta betalt for produktet sitt. Enkelte har klart dette enkelt og elegant, mens andre nå strever for å holde seg i gang. Noen tilbyr papirabonenter gratis nettavis i full utgave, mens andre selger produktene separat. De fleste har en gratis nettside med nyheter, og muligheten til å betale for å lese flere nyheter. Samfunnet har nå blitt godt vant med at det aller meste finnes på nett. Lurer man på noe, så er svaret bare noen tastetrykk unna. Vil man ha siste nytt, finnes det i uendelig antall, på de aller fleste språk. Det blir vanskeligere å holde på sine lesere, og det dukker stadig opp nye konkurrenter, og folk får gradvis høyere krav. Flott for folk, og ikke så flott for de mediakanalene som sliter litt. Men dette er bare noe man må forholde seg til, og en utvikling som ikke kan hverken bremses eller stanses opp. Så her konkluderer jeg personlig med at det ikke gjør meg noe om papiravisen forsvinner i takt med at internett blir allemannseie.

Den mest gledelige nyheten, i denne artikkelen, er nok at folk leser flere bøker enn før. Det er fantastisk, mener lesehesten i meg, og håper den utviklingen fortsetter i samme retning. For selv om jeg mener at aviser er bedre på nett, så klarer jeg ikke å få meg til å mene det samme om bøker. Dobbeltmoral, sier du? Vel...  Det er nå engang slik at jeg liker aller best av alt å lese bøker på verandaen, i sommersola, og dit får ikke laptopen være med. I tillegg er det utrolig mye enklere å skifte sitte/liggestilling med en bok i handa, enn med en laptop, og med mine ryggproblemer er det nødvendig å gjøre nettopp det. Bøker kan faktisk også leses stående, til min store glede. Og de kan til og med være med på turer der det ikke finnes strøm, og de veier nesten ingenting å bære med seg. Jepp, konklusjonen her må bli at enda så fantastisk internett er, så er bøker i papirformat for min del hellig! Så ja takk til e-bøker, på lik linje med lydbøker, men aldri på bekostning av den gode gamle papirboka. :)
Hva mener du? Foretrekker du det ene alternativet over det andre, og har du en begrunnelse? Ville det gjort noe for deg om papiraviser forsvant, og hvordan er det med ditt forhold til bøker? Jeg vil gjerne høre din mening.

2 kommentarer:

  1. Sjokk at du foretrekker å lese dine nyheter på nett! haha VG freak! :-p

    SvarSlett
  2. hehe Litt kanskje, men jeg leser mye mer enn bare vg nett da. :p

    SvarSlett

Hyggelige kommentarer og hilsener gjør meg glad! Personangrep rettet mot meg selv eller andre vil bli slettet. Benytt gjerne alternativ: "Navn/nettadresse" når du kommenterer, om du ikke linker til egen blogg, så er det lettere for meg å svare deg. :)

Related Posts with Thumbnails