Uten fly stopper Norge, nesten i hvertfall, for det har vi jo nå sett. Det finnes ikke gode nok backupløsninger, og folk blir sittende fast i påvente av at krisen skal blåse over, eller surrer rundt på leting etter private løsninger, som denne haikesentralen, eller lignende. Det var visst ingen som hadde laget en konkret backupplan for akkurat slike tilfeller, kanskje fordi ingen hadde tenkt på at det kunne skje.
EDB business partner har hatt en nettverksfeil som har ført til at mange nettbanker og mange minibanker over hele landet har vært ute av funksjon. Det kan være snakk om så mange 80% av landets minibanker, så det er jo en anelse alvorlig, kan man vel si. Antall nettbanker vites ikke. De jobber med å løse problemet nå, og har visst lokalisert feilen. Alikevel sier de at kundene i en periode fremover kan oppleve noen problemer. Noen problemer? Hva innebærer egentlig det? At enkelte minibanker eller nettbanker ikke kommer opp og kjøre like fort som andre? At penger blir trukket fra kontoen, men ikke kommer ut av minibanken, eller at kortet forvinner, og du så blir møtt med "i ustand"? Eller hva? Og hva menes med en periode fremover? Resten av dagen? Ut uka?
Enda godt at det ikke skrives noe om betalingssentraler, for da er vel ikke de rammet av dette, men det kunne også ha skjedd. Og virkelig godt at dette skjer nå, og ikke tidligere i uken, midt i askeoppstyret (som nå ser ut til å straks være over). Ja tenk på de som i evigheter har vært strandet på grunn av denne askekrisen, og som nå endelig skal få lov til å reise hjemover. Hva skulle de gjort om de ikke på noen måte hadde tilgang til pengene sine?
Det er litt skummelt at så mange ting er avhengig av at en liten ting fungerer, og at de blir helt slått ut hvis den ene får problemer. Asken var jo et naturfenomen, som vi ikke kunne forutsett, men hva om noen angrep en eller flere av disse viktige sentralene vi har, under en lignende krise som den vi nå har hatt med asken? Slik som dette med nettbanker og minibanker, og da aftenposten, finn, scanpix og diverse andre ble slått ut av et strømmbrudd for litt siden. Hva om noen med viten og vilje gikk løs på disse tingene samtidig? Hva om vi mistet både betalingssentraler, nettbanker og minibanker samtidig. Det er skremmende at det ikke finnes effektive backup løsninger. I prinsippet er det svimlende enkelt å stoppe Norge...
Det er ikke dumt å ha litt cash i lomma, når slike ting skjer.
SvarSlettDu vet beredskap koster, nå må et par teknikere og presse sjefen jobbe noen timer så er alt i orden. Kundene tja de kommer nok tilbake, de har ikke noe valg.
SvarSlettTenk bare hva det hadde kostet med reserve løsninger for alt, som automatisk tar over trafikken dersom som her en ruter går ned.
Forresten så hjelper heller ikke det mot menneskelig feil, som da en sakesløs bilist fant at Oslofjord tunnelen var full av vann. Så langt jeg husker var det tre pumper som hver for seg skulle klare jobben, pluss et basseng som rommet to døgn med vann.
Noen hadde slått av for å drive service, og glemt å slå på igjen.
Bra du etterlyser det. Husk at vi er på vei inn i et pengeløst samfunn, hvor alt skal være elektronisk. Hvis vi ikke har backup-løsninger som du etterlyser, så kan vi møte på mange problemer. Dette er kanskje et godt argument for å ikke avskaffe "cash" som betalingsmiddel helt.
SvarSlettDet er en del grunner til at slike feil kan skje.
SvarSlettFørst og fremst så koster redundans ganske mye penger.
For det andre er det til tider ganske komplisert å sette opp denne redundansen.
Hvis man tar tilfellet med strømbrudd i et datasenter er det mye som skal til for at systemene faktisk går ned. Alt av datasenter med litt størrelse har dieselaggregat eller lignende. Disse kan selvsagt feile.. Derfor er det ekstremt viktig med korrekt vedlikehold.. som igjen er dyrt!
For noen år tilbake skjedde det en katastrofal feil i "The Planet" sitt største datasenter. Senteret huset over 60000 servere.
De hadde redundante aggregater for strømtilførsel men når et av disse fikk en alvorlig feil med kortslutning og lysbue eksploderte en transformator. Denne gikk igjennom en vegg og ødelagte den redundante tilførselen!
Resultatet var at det var svært mange sider som var nede i over en uke. Det er vanskelig å stoppe alt slikt. Det er alt for mange steder der det kan skje feil.
Som et eksempel på den andre siden av dette er et av de store datasenterene i New Orleans. Dette datasenteret var oppe og gikk igjennom hele orkankatastrofen. Stort sett hele området var totalskadd men datasenteret var oppe og gikk!
Når det gjelder angrep på infrastruktur skal det ganske mye til for å ta ut de fleste nettverk. Man vil få kortvarige forstyrrelser men i løpet av kort tid (1-20 min) er disse ordnet med at man ruter rundt problemet. Dette er avhengig av redundans i nettverk.
Internet er et ypperlig eksempel på slik redundans. Det er daglig rutere som går ned over hele verden men merker man det? Sjelden.
Jeg jobber selv med kontrollsystemer for olje og gassinstallasjoner og ser hvor stor redundans man har der.
For eksempel har de fleste offshore-installasjoner redundante fiber-kabeler for datatrafikk til land med radio-link som backup skulle alle fibrene bli kuttet. Skal en del til da.. Men i oljeverden har man maaasse penger til redundans ;)