14. apr. 2010

Helter og antihelter, medias bruk av kallenavn

Media liker å gi folk kallenavn. Som våre helter får sine navn, ofte ut fra sine stillinger, egenskaper eller prestasjoner, ta for eksempel Idol-Kurt, "Governator", osv, får også våre kriminelle sine antiheltnavn. Mange like treffende som foreksempel "spøkelseskladden". Spesielt gjelder dette for tilfeller der man kan knytte navnet direkte opp mot den kriminelle aktiviteten. Og disse navnene blir sittende, spesielt der man kan få navnet til å høres morsomt ut. Når noen først kommer opp med et navn, vil det fortsette å brukes i alle media, hver gang saken nevnes. Og et slikt navn blir man skjelden kvitt, enten man er helt eller antihelt, supermann eller lommemannen.

Jeg tror media bruker disse navnene fordi det trekker flere lesere. Ville du trykket inn på "Mann stjal brukte lommetørkler" eller ville du trykket inn på "lommetørklemannen slo til mot enda et offer"? Jeg ville valgt det siste. Så langt eksisterer ikke denne karen, tror jeg, men kanskje han dukker opp en dag han også. For folk tenner jo på de merkeligste ting nå for tiden. Mange av disse navnene, har blitt gitt til kriminelle, overgripere, eller andre avvikere.

Enten har det skjedd en voldsom utvikling, eller så får vi bare vite om flere og flere seksuelle avvikende i media. Det er hvertfall et faktum at mange seksuelt avvikende dukker opp i media under merkelige navn nå for tiden, slik som denne "hoppemannen" som VG skriver om i dag. Politiet etterforsker han for mulig brudd på sedelighetsloven, så da kan man vel anta at det er seksuelle motiver som ligger bak. Han elsker visstnok at ungdommer hopper på han, og at de slår eller sparker. Og det er han til og med villig til å betale dem for...

Tidligere har vi hørt om "rumpemannen" i VG. Enda en som media har gitt et navn. Han likte å ovverraske fremmede jenter med kraftige rumpegrep, og kom smilende med utsagn som -"Jeg bare tar deg litt på rompa." I minst to separate tilfeller har media gitt ut navnet "trusemannen". Morsomt som det er, tror jeg nok vi vil høre det brukt igjen, om det dukker opp flere treffende tilfeller. For media elsker å gi selv de mest alvorlige tilfeller morsomme navn. Ja selv den nå ganske så velkjente "lommemannen", også tidligere kjent som "bandasjemannen" sine overskrifter hørtes nesten litt morsomt ut da man første gang leste navnet. Tragiske greier det der... stakars barn!

Jeg blir bare nødt til å nevne enda en avviker, men dette er en god en! Ja altså en latterlig morsom sak, selv om den jo også på sett og vis er tragisk. Jeg snakker selvfølgelig om "rumpesnifferen." Mange husker sikkert saken om "rumpesnifferen" som ble filmet da han minst tyve ganger gikk bak en butikkansatt, og stakk nesa helt opp i rompa på han. Stakars butikkmannen, vant som han var med mennesker rundt seg, oppdaget det ikke selv. Snifferen hadde visst slått til mange flere ganger enn dette, men her ble han heldigvis avslørt av butikkens overvåkningskamera.

Man kan selvfølgelig også få et mediaskapt kallenavn uten å være kriminell, helt eller antihelt, slik som den nylig omtalte "kattemannen" som jeg har skrevet et innlegg om tidligere, vel og merke før han fikk tildelt navnet, og før man visste så alt for mye om saken. Det er nok også et navn som han ikke blir kvitt, enten han fortsetter å ha katter eller ikke. Om han og sånne som han er helt eller antihelt er opp til enhver å selv bedømme (eller fordømme.)

Og driver du med sport, kan du få en helt annen type heltenavn, slik som "Hjallis", "Finken", "Drillo", eller "kyllingen." Der finnes det uendelig med variasjoner, ofte med utspring i utøverens eget navn, prestasjoner, eller fysikk. Men det er en annen sak, for et annet innlegg. :)

Dagens gode nyhet må vel være at politiet (fristet nesten litt å si "politimannen" hihi)oppklarer flere saker enn før, og det med kortere oppklaringstid. Det er jo supert! Gad vite om de lar seg motivere av de morsomme kallenavnene de kriminelle har fått? :)Hva synes du om at media deler ut heltenavn og antiheltnavn i hytt og pine? Kjenner du til noen kallenavn som er treffende, eller kanskje det er noen du synes er virkelig morsomme? Er det ok at media gir slike saker humoristiske kallenavn og overskrifter som høres morsomme ut?

Si gjerne din mening, og bruk gjerne et kallenavn! :)

5 kommentarer:

 1. Det ville ikke overraske meg heller om det fantes en lommetørklemann. Det er sikkert noen der ute som tenner på snørr også. Yuch!!! Jeg synes egentlig at det er kult at media spicer opp nyhetene litt. Enkelte psycos er jo så patetiske at det blir litt gøy.
  Du glemte Jern-Erna. hehe
  Martin L.

  SvarSlett
 2. Du kunne nevnt g-strengmannen. Også har det vel vært flere stykk hettemannen de siste årene. Og skomannen. Han som kasta skoen på Bush. Den må vel gå under kategorien heltenavn? lol xD

  SvarSlett
 3. Martin L: Æsj ja det finnes sikkert en eller annen som gjør det også. Jern-Erna er vel en av meget få som har klart å bli kvitt kallenavnet sitt, og hele det image som følgte med.

  Siv-Cathrin: Det er nok mange flere man kunne nevnt. Skomannen ja, han hadde jeg helt glemt! Han er nok helt for mange, tror jeg. :)

  SvarSlett
 4. Neppe mer enn 1/2 %flere kriminelle saker som
  blir løst.Kan ikke være fornøyd med det.  YVE

  SvarSlett
 5. YVE: Det går i det minste i riktig retning, og det kan man heller ikke klage på. Så får vi bare håpe at det fortsetter den veien. :)

  SvarSlett

Hyggelige kommentarer og hilsener gjør meg glad! Personangrep rettet mot meg selv eller andre vil bli slettet. Benytt gjerne alternativ: "Navn/nettadresse" når du kommenterer, om du ikke linker til egen blogg, så er det lettere for meg å svare deg. :)

Related Posts with Thumbnails